Wil je een vegan cheesecake helemaal voor jezelf? Maak dan deze vegan mini cheesecakes met frambozenswirl. Het was een experiment die wel heel erg goed uitpakte! Ik maakte de basis van gemalen Speculoos koekjes, Violife Creamy, gecondenseerde kokosmelk en maakte het af met frambozencoulis.
Mini vegan cheesecakes zonder cashewnoten
Ik maakte eerder al eens een vegan baked cheesecake en een ouderwetse vegan aardbeien kwarktaart. Nu zijn daar deze vegan mini cheesecakes bij gekomen. Deze zijn weer op een andere manier gemaakt.
Er zijn inmiddels zoveel verschillende vegan cheesecake recepten online te vinden. Daar word ik stiekem wel vrolijk van. Helaas, hebben de meeste vegan cheesecakes veel teveel cashewnoten en kokosolie als basis. Dat vind ik dus echt helemaal niks.
Het zijn vaak compacte blokken vet. De luchtigheid ontbreekt. De smaak is een beetje weeïg van de cashews. Kortom, ze zijn eigenlijk niet met echte cheesecakes te vergelijken.
Dit recept voor mini vegan cheesecakes is zonder cashewnoten en met de vegan versie van Monchou.

Mini vegan cheesecakes met een soort van roomkaas
De basis van een niet-vegan cheesecake is een blok roomkaas. Vroeger gebruikte ik daar Monchou voor. Dat zorgt zorgt de romigheid en het zuurtje. Tegenwoordig heb je een aantal vegan varianten die best wel lekker zijn!
Voor dit recept gebruikte ik de Violife Creamy Original (o.a. verkrijgbaar bij AH en Jumbo). Dat heeft diezelfde romigheid en ook een zuurtje, die ik nog een beetje heb aangezet met citroensap. Je hoeft niet perse dit merk te gebruiken hoor. Mocht jouw supermarkt een andere verkopen dan is dat natuurlijk helemaal prima!
Vervolgens heb ik er gecondenseerde kokosmelk doorheen gedaan om het iets dunner te maken. De gecondenseerde kokosmelk is van zichzelf al erg zoet, dus er zit verder geen extra suiker doorheen.

No bake vegan cheesecake
Voor degene die niet graag bakken heb ik goed nieuws: het zijn no-bake cheesecakes, maar als ik je toch een kleine tip mag geven: bak toch de bodem 10 minuten op 180 graden. Dat is een kleine moeite, maar dan wordt de bodem extra stevig in plaats van kruimelig.
Makkelijke vegan cheesecake
Makkelijker dan deze vegan cheesecakes kun je het bijna niet krijgen! De bodem verkruimel je in een foodprocessor. Als je die niet hebt dan doe je de koekjes in een zak en timmer je ze met een deegroller in elkaar.
De vulling klop je met een hand-of standmixer en de agar agar verwarm je kort. Je gooit alles bij elkaar en moet dan nog even geduld hebben. Kind kan de was doen!

Afmaken zoals jij wilt
Deze vegan cheesecake wordt afgemaakt met wat druppeltjes frambozen coulis (dat is een duur woord voor gezeefde frambozen). Met een sateprikker ga je er doorheen om mooie swirls te maken.
Als je ze liever met een andere smaak wilt afmaken dan kan dat natuurlijk ook. Blauwe bessen, aardbeien en mango zijn heerlijke opties! Geen zin in fruit? Maak het dan af met karamel of chocoladesaus, ook heerlijk!
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.

Het recept

INGREDIËNTEN
- 200 gram Speculoos koekjes
- 50 gram boter of kokosolie
- Snufje zout
- 400 gram Violife Creamy of een andere vegan roomkaas
- 200 gram gecondenseerde kokosmelk
- 1 tl vanille extract
- 50 ml water
- 2 tl agar agar
- het sap van 2 citroenen
- 100 gr diepvries frambozen
Verder nodig:
- Cupcake bakvorm
- Cupcake vormpjes
- Hand- of standmixer
BEREIDINGSWIJZE
De bodem:
- Verdeel de cupcake vormpjes over de cupcake bakvorm;
- Vermaal de Speculoos koekjes met een snufje zout in een foodprocessor of doe ze in een zakje en sla ze met een deegroller kort en klein;
- Smelt de boter of kokosolie en giet het bij de kruimels. Roer het goed door;
- Verdeel de kruimels over de vormpjes en druk ze goed aan. Dat gaat het makkelijkst met de onderkant van een glas;
- Nu kun je twee dingen doen:
- Geen zin om te bakken: zet de bodem dan een half uur in de koelkast, zodat de boter of olie kan opstijven;
- Wil je een goeie stevige bodem: bak 't 10 minuten af op 180 graden en laat het helemaal afkoelen.
De frambozencoulis:
- Doe de frambozen met 2 el water in een steelpan en breng het aan de kook;
- Laat het 5 minuten koken tot de frambozen zacht zijn;
- Haal de frambozen door een zeef en vang het vocht op in een kommetje. De pitjes kun je weggooien.
De vulling:
- Doe de roomkaas in de kom en mix het op een medium stand glad;
- Giet de gecondenseerde melk en vanille erbij en meng het wederom glad;
- Doe 't water, citroensap en agar agar in een steelpan, roer het even door en breng het rustig aan de kook;
- Laat het een minuut doorkoken en vervolgens 2 minuten afkoelen;
- Giet het citroensap mengsel in een dunne straal bij de roomkaas, terwijl je op een lage stand blijft kloppen;
Samenstellen en opstijven:
- Verdeel de roomkaas over de bodems en laat het minimaal 3 uur in de diepvries opstijven. Op die manier kun je de cheesecakes makkelijk "lossen" en de papiertjes er mooi afkrijgen;
- Je kunt de cheesecakes daarna in de koelkast bewaren. Ze blijven zo'n drie dagen lekker in een luchtdichte vershouddoos;
- Ga je ze niet direct eten? Bewaar ze dan zo lang in de vriezer*. Laat ze zo'n 30 minuten voor je ze gaat eten ontdooien.
EXTRA INFORMATIE
*Je kunt de cheesecakes tot 3 maanden in de vriezer bewaren.
* Deze blogpost bevat affiliate links. Meer informatie vind je hier.
3 reacties
zou je dit ook met normale kokosmelk of met kokosroom 24% kunnen maken in plaats van de gecondenseerde melk?
Hoi Karin, ja hoor dat kan! De agar agar houdt de boel wel bij elkaar. Het zal alleen wel anders smaken en ik denk dat de structuur iets anders wordt. Dus ik zou inderdaad voor een volle kokosroom kiezen en tijdens het bereiden even proeven of je nog een zoetstof moet toevoegen. Succes!
Dankjewel Sarra, voor de super snelle reactie. Ik ga ze zeker proberen!