Een van mijn favoriete desserts in de zomer is deze vegan aardbeien slagroomtaart. Het is een makkelijk maar ontzettend lekkere taart die zoete aardbeien combineert met huisgemaakte vegan biscuit en lekker veel slagroom.
Een vrolijke zomerse vegan aardbeien slagroomtaart
De zomer zit er weer aan te komen en de lange, zonnige dagen zorgen bij mij altijd voor nieuwe inspiratie en energie. Ik krijg weer zin om nieuwe recepten uit te proberen en bekende bakrecepten te “veganizen”. Zo ook deze heerlijke klassieke vegan aardbeien slagroomtaart, want wat is er nou zomerser dan lekkere rode aardbeitjes op een taart?!
Deze taart is twee lagen sponzige heerlijkheid met – uiteraard vegan – slagroom, aardbeienjam en verse aardbeien. Afgetopt met nóg meer slagroom, nóg meer aardbeien en wat verse muntblaadjes voor een frisse touch.

Binnen no time op tafel
Als de foto’s je nog niet over de streep hebben getrokken, dan is het wel het super eenvoudige recept! Ik heb dit keer voor ingrediënten gekozen die je overal kunt krijgen (dus je hoeft niet speciaal voor een product specifiek naar de toko) en je hebt verder ook geen spannende apparatuur nodig.
Het decoreren van deze taart is kinderlijk eenvoudig, want het hoeft juist niet perfect te zijn. Het rustieke effect maakt het zo leuk.
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je met deze vegan aardbeien slagroomtaart geen indruk maakt, want zo’n gezellig geheel op tafel valt wel op en de aardbeien nodigen enorm uit om je tanden in deze lekkere vegan aardbeien slagroomtaart te zetten.

Gelijk opeten!
Deze taart is het lekkerst als je het direct opeet. Mocht je deze taart later op de dag willen serveren, bijvoorbeeld op een verjaardag, dan kun je alles losse onderdelen prima van te voren bereiden. Dan bak je alvast de cake, snijd je de aardbeien, klop je de slagroom op en zet je alles in de koelkast.
Maar als je het eenmaal hebt samengesteld dan moet je ‘m eigenlijk gelijk opeten. Dan is ‘ie het lekkerst.
Nog wat extra tips bij het maken van deze lekkere vegan aardbeien slagroomtaart
- Het luchtige van de cake zit ‘m in de bakpoeder in combinatie met azijn, maar ook de verwerking van het beslag. Ik adviseer je om het beslag niet te lang te roeren om een optimale luchtigheid te garanderen;
- Wacht niet te lang met het bakken van het beslag. De bakpoeder reageert direct zodra het in aanraking komt met de azijn. Als je te lang wacht dan is het al z’n rijskracht al verloren voor het de oven in gaat;
- Zorg dat de vegan slagroom goed koud is voor je ‘m gaat gebruiken. Zo klopt ‘ie het beste op. Ga je de taart niet direct eten, maar wil je wel dat de slagroom een lange tijd stijf blijft, voeg dan tijdens het kloppen een zakje klopfix van Dr. Oetker toe;
- Aardbeien zijn natuurlijk het lekkerst als ze in het seizoen zijn. Verwerk alleen de mooiste rode sappige (Hollandse) aardbeien voor het lekkerste resultaat.
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.

Zo maak je de vegan aardbeien slagroomtaart

Vegan Aardbeientaart met Slagroom!
Benodigde tools
- Keukenmachine
- 2 springvormen van Ø 20cm
- Bakpapier
Ingrediënten
Cake:
- 300 ml sojamelk (of amandelmelk)
- 150 ml neutrale olie (bijv. zonnebloem-, arachide- of kokosolie)
- 40 ml appelazijn of citroensap (dat zijn ca. 3 eetlepels)
- 1 theelepel vanille extract
- 300 gram patentbloem (als je dit niet in huis hebt dan kun je ook tarwebloem gebruiken)
- 60 gram custardpoeder
- 15 gram bakpoeder (dat staat gelijk aan 1 zakje)
- 250 gram suiker (je kunt ook rietsuiker of kokosbloesemsuiker gebruiken)
- 1/2 theelepel zout
Vulling:
- 250 ml vegan slagroom (zoals Alpro Op te Kloppen)
- 400 gram aardbeien
- 1 zakje Klop Fix (optioneel)
- 2 eetlepels poedersuiker
- 3 eetlepels aardbeienjam van een goede kwaliteit (check of er geen gelatine in zit)
- 5 blaadjes munt
Optioneel:
- Limoncello of Grand Marnier om de cake met te tremperen
Bereidingswijze
Cake:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet de springvormen in en leg een op maat geknipt bakpapiertje op de bodem.
- Doe de sojamelk, olie, azijn en vanille extract bij elkaar in een kom. Roer het goed door en laat het 5 minuten staan. De melk zal gaan schiften en dat is goed!
- Zeef de bloem, custardpoeder en bakpoeder in een aparte kom en voeg er tot slot suiker en zout aan toe. Roer dit met een garde tot alle droge ingredienten vermengd zijn.
- Giet nu rustig het melkmengsel bij het bloemmengsel en roer het met een garde tot een glad beslag.
- Verdeel het beslag over de springvormen en bak ze in 45 minuten af. Test altijd eerst of je cakes gaar zijn. Dat doe je door er een sateprikker in te prikken, als deze er droog uit komt is het goed.
Vulling:
- Giet de vegan slagroom met twee eetlepels poedersuiker (en optioneel de Klop fix) in een kom en klop het twee minuten stevig op tot een luchtig geheel.
- Zet dit in de koelkast tot je klaar bent om de vegan aardbeientaart samen te stellen.
- Verwijder de kroontjes en snijd een deel van de aardbeien in plakjes voor de eerste laag. Snijd de rest in vieren voor de bovenste laag.
- Hak de munt grof.
Samenstellen:
- Leg de onderste plak op het bord of de etagère waarop je de taart wilt presenteren.
- Besmeer deze cakelaag met een dikke laag aardbeienjam (of trempeer deze laag eerst met een beetje Limoncello of Grand Marnier).
- Leg hierop de plakjes aardbeien en smeer deze laag af met een flinke dot slagroom.
- Leg de tweede cakelaag er op en besmeer het wederom met een goede dot slagroom.
- Schik hier willekeurig de grotere stukken aardbeien op en verdeel de muntblaadjes tussen de aardbeien.
Klaar is je taart!
Ben je lekker op dreef en wil je meer vegan recepten uitproberen? Neem dan even een kijkje op de vegan recepten pagina!
4 reacties
Volgens mij is custardpoeder niet vegan….?
Hoi! Custardpoeder is in feite niets anders dan maizena, zout, vanille aroma en wat kleurstoffen. Het bevat geen dierlijke ingredienten en kan daarmee als vegan worden beschouwd.
Hooi
Kan je de taart ook een dag van te voren maken?
Groetjes
Hier ben ik ook erg benieuwd naar?!