Uniek, smaakvol en indrukwekkend. Zo zou ik deze koekjes omschrijven. Het zijn niet de gangbare chocolate chips cookies. Je daarom misschien even moeten wennen aan de smaak van deze Algerijnse bloemkoekjes. Warme kruiden en oranjebloemwater komen je namelijk tegemoet… heerlijk!
Van de afgelopen Heel Holland Bakt aflevering werd ik héél enthousiast. Vooral van de technische opdracht “Algerijnse Bloemkoekjes”. Het komt namelijk niet heel vaak voor dat recepten uit de Algerijnse keuken op televisie gemaakt worden. Ik ben zelf in Algerije geboren, vandaar dat de opdracht me dus best nauw aan het hart lag.
Vroegâh…
Ik woon zowat mijn hele leven in Nederland. Toch heb ik bij het opgroeien heel veel invloeden uit Noord-Afrika om mijn heen gehad. Vooral wat eten betreft! Ik weet nog wel dat ik na schooltijd regelmatig een kopje verse muntthee kreeg. Dit ging natuurlijk gepaard met lekkere zoete Marokkaanse koekjes, heerlijk!
Kenmerkend is voor Noord-Afrikaanse koekjes, is het gebruik van noten. De koekjes vaak opook smaak gebracht met oranjebloesemwater of rozenwater. Heerlijke kruiden als kardemom en kaneel worden vaak door het deeg heen gedaan. Daardoor wordt het een uniek geheel.
Algerijnse bloemkoekjes, maar dan vegan

Het Algerijnse bloemkoekjes recept van Heel Holland Bakt was onwijs makkelijk te veganizen. Het enige dierlijke ingrediënt dat er in gaat is boter.
Je kunt 100% plantaardige boter uit de supermarkt gebruiken. Gebruik je liever geen palmolie? Dan kun je dit prima vervangen voor huisgemaakte vegan boter. Het recept voor huisgemaakte boter heb ik hier voor je.
Verder is oranjebloesemwater het allerbelangrijkste ingrediënt. Dat geeft de Algerijnse bloemkoekjes die karakteristieke smaak. Oranjebloesemwater of rozenwater koop je bij de Marokkaanse toko.
Gebruik daar niet teveel van, want dan overheerst het de smaak van de koekjes. Met een klein drupje kom je al een heel eind.
Shout out naar de originele maker van dit recept!
Dit recept heb ik trouwens niet zelf bedacht. Daarvoor heb ik het internet af moeten struinen. Ik ben op het recept van Ramadan Recepten gestuit, die als basis hebt gebruik. Op hun site staan trouwens nog veel meer recepten, waarvan het water me in de mond loopt.
We gaan bakken
Ik heb er weer zin in, jij ook? Genoeg gekletst, we gaan aan de slag!

INGREDIËNTEN
Voor het lichte deeg:
- 250 gram bloem
- 1,5 eetlepel oranjebloesemwater
- 65 gram huisgemaakte boter of vegan margarine
- 50 gram poedersuiker
- Water (zoveel als je nodig hebt om een samenhangend deeg te maken, ik had ongeveer 150 ml nodig)
Voor het donkere deeg:
- 240 gram bloem
- 10 gram cacaopoeder
- 1,5 eetlepel oranjebloesemwater
- 65 gram huisgemaakte boter of vegan margarine
- 50 gram poedersuiker
- Water
Voor het amandelspijs:
- 300 gram gepelde amandelen of gemalen amandelen
- 225 gram poedersuiker
- halve stokje vanille
- 55 gram huisgemaakte boter
Om het af te maken:
- 12 hele amandelen
- 2 eetlepels maple syrup
Verder nodig:
BEREIDINGSWIJZE
Het lichte en het donkere deeg, de bereidingswijze is voor beide deegsoorten hetzelfde:
- Doe alle droge ingrediënten in een mengkom. Voeg vervolgens boter in stukjes toe.
- “Wrijf” het boter door de bloem.
- Als het boter is opgenomen dan voeg je oranjebloesemwater toe. Meng het door het bloem.
- Nu kun je nog geen samenhangend deeg vormen, dus voeg je beetje bij beetje water toe en blijf kneden tot je een bal van het deeg kunt maken.
- Leeg het deeg een kwartiertje in de koelkast.
Amandelspijs:
- Doe de amandelen in de keukenmachine, samen met de poedersuiker en vermaal het op het hoogste stand.
- Voeg het boter toe en vermaal het nogmaals tot er geen stukjes boter meer zichtbaar zijn.
- Nu zou je een balletje moeten kunnen rollen van het spijs. Lukt dat niet? Voeg dan een beetje water toe.
- Rol 12 knikkers van het spijs en zet het opzij.
Het samenstellen:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Rol de beide deegsoorten uit op een goed bebloemde ondergrond. Zorg dat je een dikte van ongeveer 2 mm hebt voor beide deegsoorten (totaal 4 mm).
- Kwast de donkere laag in met water en leg de lichte laag daar boven op.
- Snij met behulp van een lineaal een rechthoek van 21×28 cm uit. Snij hier weer vierkantjes van 7×7 cm uit. Je zou er 12 moeten hebben.
- Maak 4 inkepingen aan de zijkant van het vierkantje tot net niet in het midden.
- Leg er een balletje amandelspijs op en vouw dan vleugeltjes (zie video).
- Leg er een hele amandel op als versiersel en bak de koekjes in 20 a 30 minuten af.
- Laat de koekjes afkoelen en bestrijk ze licht met maple syrup voor een mooie glans.
- Maak een kopje muntthee en aanvallen maar!
EXTRA INFORMATIE
Origineel recept van Ramadan Recepten: http://www.ramadanrecepten.nl/recept/algerijnse-bloem-koekjes/
2 reacties
Leuk dat je ze hebt uitgeprobeerd! Ziet er super uit 🙂
Het was een toprecept, want ze waren zalig! 😀