Een brosse deegbodem, afgewerkt met amandelspijs, zoete appels en een rijke karamelsaus. Die combinatie is zó lekker! Een vegan appelslof lijkt op een gewone appeltaart, maar het is net even iets spannender.
Ik vind sloffendeeg het allerlekkerste deeg dat er bestaat… there, I said it! Het is echt mijn lievelingsbodem voor taarten en ik denk dat het komt doordat je het idee hebt dat je een grote brosse koek met lekkere toppings aan het eten bent. Het mooie van sloffendeeg is dat je eindeloos kunt spelen met de afwerking. Zo kun je per seizoen variëren welke vruchten er op mogen.
Omdat we de zomer nu wel echt uit zijn en er geen lekkere aardbeien meer te vinden zijn, heb ik ervoor gekozen om mijn vegan sloffendeeg af te maken met gekarameliseerde appels en gezoute appelcider karamel. Een heerlijk herfstige vegan appelslof wordt het dus.
Vegan appelslof
Laten we het nog iets langer over de vegan appelslof hebben. Een goeie appelslof:
- Is een beetje taai (op goeie manier dan)
- Heeft een lekkere laag banketbakkersroom (ik bedoel… wie houdt er niet van banketbakkersroom?!)
- Verrast met een dun laagje amandelspijs (net als je denkt dat je alle smaken gehad hebt, komt de spijs nog door)
- Heeft een hoge, dikke rand (waar je als laatste aan begint)
- En past bij het seizoen waarin je ‘m gebakken hebt
Deze vegan appelslof is het perfecte recept voor een lazy zondagmiddag na een flinke wandeling door het bos. Het heeft een heel veelzijdig deeg met de mogelijkheid om het in de originele sloffenvorm te maken, of gewoon in een springvorm en je kunt zelfs individuele sloffentaartjes maken in een muffinvorm.
Vegan banketbakkersroom
De grootste uitdaging voor de vegan appelslof was de banketbakkersoom. Die hoort er gewoon bij, overslaan was geen optie. Dus ik besloot, een beetje buiten m’n principes om, om daar kookpudding voor te gebruiken.
Uiteindelijk is kookpudding niets anders dan een pakje met suiker, maiszetmeel, zout, kleurstof (caroteen) en (vanille)-aroma. Zoveel gekkigheid zit er gelukkig niet in. Je zou trouwens ook custardpoeder kunnen gebruiken. En om ervoor te zorgen dat de pudding/banketbakkersroom goed op de taart zou blijven zitten en niet ineens zou uitvloeien, heb ik de banketbakkersroom verstevigd met agar-agar. Dit is een vegan alternatief voor gelatine en is gemaakt van zeewier.
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.
Vegan appelslof recept
Vegan appelslof maken!
Benodigde tools
- Sloffenvorm OF
- Springvorm van 20 cm (zonder bodem)
Ingrediënten
Sloffendeeg:
- 250 gram bloem
- 150 gram donkerbruine basterdsuiker
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel geraspte citroenschil
- 180 gram plantaardige boter (op kamertemperatuur)
- 1 eetlepel lecithine (aangemaakt met 1 el heet water)
Vegan banketbakkersroom:
- 1 pakje kookpudding (Dr. Oetker is vegan)
- ½ vanillepeul (uitgeschraapt)
- 500 ml ongezoete sojamelk + 12 eetlepels
- 2 theelepel agar agar (kleurloos)
- 1 eetlepel suiker
Amandelspijs:
- 250 gram kant en klare amandelspijs
- beetje sojamelk
Gekarameliseerde appels:
- 2 appels (geschild en in plakjes gesneden)
- 1 eetlepel kokosolie
- 3 eetlepels suiker
- 1 theelepel kaneel
Appelcider karamelsaus (optioneel):
- 150 gram suiker
- 100 ml water
- 300 ml appelcider
- 1 theelepel zout
- 3 eetlepels sojamelk
Bereidingswijze
Sloffendeeg:
- Doe de bloem met de basterdsuiker, het bakpoeder, zout en geraspte citroenschil in een mengkom en roer het met een garde tot alle droge ingrediënten zijn vermengd.
- Voeg dan plantaardige boter en de aangemaakte lecithine toe en kneed het tot een samenhangende bal (kort kneden, als het net een bal vormt is het genoeg). Zet het deeg een half uurtje in de koelkast.
Amandelspijs aanmaken en deeg bakken:
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier en vet de de zijkanten van de springvorm in met een beetje olie.
- Klop de amandelspijs los met zoveel sojamelk als nodig is om het uit te kunnen smeren.
- Leg de springvorm zonder bodem op de bakplaat en bekleed het met het deeg. Smeer een dun laagje amandelspijs op het deeg.
- Bak nu het sloffendeeg in ongeveer 20 a 30 minuten af.
Vegan banketbakkersroom:
- Doe 500 ml sojamelk samen met de inhoud van een halve vanillepeul en de peul zelf in een steelpan en breng aan de kook.
- Los de agar agar op in 3 eetlepels koude sojamelk en giet dit bij de rest van de ingrediënten in de steelpan. Laat dit op laag vuur 5 minuten doorpruttelen.
- Los het pakje kookpudding op in 6 eetlepels koude sojamelk en roer het goed door.
- Giet een beetje van de kokende melk bij de aangelengde kookpudding en roer het glad. Doe alle ingrediënten terug in de steelpan en kook het nog 2 minuten, terwijl je blijft roeren. Doe er naar smaak suiker bij (alleen als je het nog niet zoet genoeg vindt).
- Zet nu het vuur uit, giet de banketbakkersroom in een ondiepe schaal, dek het af met plastic folie en laat het volledig afkoelen. Als de banketbakkersroom volledig is afgekoeld verwijder je de vanillepeul en klop je het met 3 eetlepels sojamelk en een garde los.
Gekarameliseerde appel:
- Verhit kokosolie in een pan en bak de appelschijfjes op hoog vuur tot ze goudbruin zijn.
- Doe er kaneel en suiker overheen en laat het nog een minuut of 5 bakken tot het suiker is gaan karameliseren en de appels ietsjes zachter zijn geworden.
- Laat de schijfjes volledig afkoelen.
Appelcider karamel:
- Doe de suiker met het water in een pan met een dikke bodem en roer het tot de suiker volledig is opgelost.
- Zet het vuur aan en breng het aan de kook. Laat het op laag vuur koken, zonder te roeren, zodat de suiker kan karameliseren. Als de karamel amberkleurig is giet je (heel voorzichtig!) appelcider bij en voeg je het zout toe.
- Blijf het op laag vuur koken in tot je een dikke en kleverige saus hebt. Als je karamel te dik is voeg je een paar eetlepels sojamelk toe.
- Laat de karamelsaus afkoelen.
Samenstellen:
- Doe de banketbakkersroom in een spuitzak en spuit een dikke laag over de amandelspijs.
- Verdeel daar de plakjes gekarameliseerde appel op. Leg ze mooi rond op de taart.
- Doe ook de appelcider karamelsaus in een spuitzak en spuit dit rijkelijk over de appels heen.
- Nu ben je klaar en kun je aanvallen!
Video
* Deze blogpost bevat affiliate links. Meer informatie vind je hier.
3 reacties
Hoi Sarra, wat een leuke site heb je! Ik heb nog nooit een taart gebakken maar deze spreekt me wel heel erg aan door je inspirerende filmpje :-)! Ik heb even wat vraagjes, kan je ook gewone plantaardige boter gebruiken en welke kookpudding moet ik hebben? Ik heb nl echt geen idee… Kan je de rest van de ingrediënten gewoon in de supermarkt vinden?
Groetjes, Hill
Hoi Hill, dank je wel! Deze is zeker heel erg lekker. Als je nog nooit een taart hebt gebakken, dan zou ik de saus nog even niet maken. De taart is ook heerlijk zonder! Hier even de antwoorden op je vragen:
1. Je kunt zeker ook gewone plantaardige boter gebruiken (liever wel een stevige boter, niet dat spul dat je op brood smeert)
2. Ik heb de kookpudding van dr. Oetker gebruikt (de instant pudding is niet vegan)
3. Soja lecithine is bij de Tuinen/Holland & Barrett te verkrijgen
4. De rest is allemaal in de supermarkt te verkrijgen (AH verkoopt tegenwoordig ook agar agar)
Succes!
Hallo<
Is de soja lecithine bedoeld als ei vervanger? en kan ik dan ook lijnzaad gebruiken?