Instant koffie, suiker en ijskoud water. Dat zijn dé ingredienten voor deze vegan koffiemousse die niet alleen luchtig is als een wolkje, maar ook nog eens heerlijk smaakt! Net als met de ontdekking van aquafaba, vraag ik me ook bij recept af: hoe kwam degene die het voor het eerst verzon hierop!
Ik heb vandaag zo’n grappig recept voor je, namelijk een koffie mousse/creme die je niet van boter of aquafaba maakt. Nee, in plaats daarvan heb je slechts drie ingrediënten nodig. En als je me van te voren had verteld dat je deze mousse van instant koffie, suiker en ijswater kunt maken, dan had ik je nooit geloofd!
Dit recept voor vegan koffie crème zag ik recent voor het eerst op het Youtube kanaal van Emmy Made in Japan. Zij test sowieso vaak gekke recepten uit (helaas vaak wel met vlees). En ik was zó verbaasd over het resultaat! Instant koffie, suiker en water = mousse… HOE DAN?!
Je kunt je misschien wel voorstellen dat ik razend nieuwsgierig naar de smaak was en ben dus gelijk met m’n goeie gedrag een pot oploskoffie bij de supermarkt gaan halen.
En zo zijn we dus bij dit moment aanbelandt…
Vegan koffiemousse gemaakt van oploskoffie, werkt het echt?

Stiekem had ik er een hard hoofd in, want je zult net zien dat DE oploskoffie die we in Nederland hebben niet hetzelfde werkt. Dus ik ging dit recept ietwat sceptisch maken. Ook omdat het gewoon te mooi om waar leek te zijn. Maar jongens, het werkt echt!
Je gooit alle ingrediënten in de mengkom van je keukenmachine… en let the magic happen! In drie minuten heb je een mooie luchtige, maar toch ook stevige vegan koffie mousse!
En hoe is de smaak van de vegan koffiemousse?
De smaak van deze vegan koffiemousse is erg lekker. Het is natuurlijk niet zo romig als botercreme, maar dat is logisch. Er zijn verder geen vetstoffen toegevoegd. Desalniettemin is de smaak echt goed en heel luchtig! Zeker in combinatie met chocolade (cupcakes of brownies) is het heerlijk! Het heeft dan wat weg van een cafe noir koekje. En je hebt er niet zo’n vettig mondgevoel als van echte botercreme.
Als de vegan koffiemousse nét klaar is dan kun je misschien nog wat korrels van de suiker tussen je tanden voelen, maar na 5 minuten is de suiker volledig opgenomen en merk je er helemaal niets meer van.
Hoe lang houdt de koffiemousse stand?
Nou, dat valt wel een beetje tegen. Al met al blijft het zo’n vier uur stevig, maar je ziet het wel langzaam aftakelen. Zeker als het nog in de beslagkom zit, dan zie het ook echt schiften. Deze mousse maak je dus niet voor een taart die je pas een dag later wilt serveren.
Je maakt het, gebruikt het en moet het eigenlijk wel gelijk opeten. Ik zou dit ook zeker niet gebruiken als vulling voor een taart. Dan is de vegan koffiemousse de volgende dag helemaal in het gebak getrokken.
Voor kinderen is deze vegan koffie mousse niet zo geschikt, vanwege de caffeine in van de oploskoffie. Ook is het misschien niet handig om dit vlak voor het slapen te eten (tenzij je decaf oploskoffie gebruikt).
En dan nog even dit!
Ik vind dit echt een fantastisch recept! Gewoon omdat je er zo weinig voor nodig hebt en je het last minute kunt maken. Ik denk dat visite ook wel echt staat te kijken als je vertelt dat deze koffie mousse én vegan is én van oploskoffie is gemaakt.
Dus ga het snel uitproberen!

INGREDIËNTEN
-
-
- 20 gram oploskoffie
- 200 gram suiker
- 160 ml ijswater
-
BEREIDINGSWIJZE
- Gooi alle ingredienten in een stand- of handmixer;
- Mix 3 minuten lang op de hoogte stand
- Klaar is Kees!
Aanbevolen producten voor dit recept:
EXTRA INFORMATIE
Ik heb dit recept ontdekt via het Youtube kanaal van Emmy Made In Japan