Dit verrassend makkelijke recept voor vegan banoffee pie is een combinatie van een knapperige korst, zachte en zoete vegan dulce de leche, dikke plakjes verse banaan en veel, heel veel slagroom. De samenstelling klinkt vreemd, maar geloof me: iedereen die een stukje probeert, is meteen verslaafd.
Wat is vegan banoffee pie?
Heb je weleens van banoffee pie gehoord? Zo niet, dan ben je hier aan het juiste adres! Ik ga jou namelijk alles vertellen over dit geweldige gebak, te beginnen met de naam, banoffee. Dat is een samenstelling van de woorden banaan en toffee en ik denk dat je dan voor een groot deel kunt invullen waar deze taart van gemaakt is.
Het originele recept is een combinatie van een Graham cracker bodem en een vulling van dulce de leche met plakjes banaan. De taart is afgemaakt met een flinke dot slagroom. Dit zoete dessert is in de jaren ’70 in Engeland bedacht en is daar nog altijd populair.
Voor deze vegan banoffee pie gebruiken we bijna dezelfde methode, maar dan anders. Graham crackers zijn in Nederland niet makkelijk te verkrijgen, dus die vervangen we door een pâte sablée bodem. De vulling maak ik van huisgemaakte vegan dulce de leche en voor de slagroom gebruiken we Alpro Op te Kloppen. Zo maken we de allerlekkerste taart die 100% plantaardig is.

Hoe maak je vegan banoffee pie?
Wat ik zo fijn vindt aan dit gebak is dat het eindresultaat er indrukwekkend uitziet en geweldig smaakt, terwijl het recept juist makkelijk is! We beginnen eerst met de bereiding van de de vegan dulce de leche. Dat is een karamelsaus, gemaakt van zoete gecondenseerde kokosmelk. Voor de karamelsaus hoef je weinig te doen, maar bereiding vergt een beetje geduld. Lekkere dulce de leche laat zich niet opjagen. Alles over vegan dulce de leche lees je hier.
Nadat we de bodem hebben gemaakt, gaan we aan de slag met de korst en kiezen daarbij voor een krokante pâte brisée. Het is een zoete deegsoort dat in het Frans zanddeeg betekent en in Engels shortbread wordt genoemd. Dit deeg vereist minimale bewerking, zodat het na het bakken lekker knapperig en krokant wordt.
Tot slot is het een kwestie van bananen in dikke plakken snijden en slagroom kloppen. That’s it!

Hoe lang kun je het bewaren?
Als de vegan banoffee pie eenmaal hebt samengesteld moet je het eigenlijk dezelfde dag opeten. Dan is de bodem nog lekker vers en krokant. Heb je echt geen tijd? Geen probleem, de taart blijft tot drie dagen lekker, al is de bodem om de derde dag wel iets zachter geworden.
Je kunt er ook voor kiezen om de losse onderdelen een paar dagen van tevoren voor te bereiden. De bodem en dulce de leche kun je makkelijk twee dagen van de voren klaarmaken, daarna bewaar je de bodem in een luchtdichte vershouddoos op kamertemperatuur en de karamel in de koelkast. Op de dag zelf snijd je de bananen in dikke plakken en klop je de slagroom op, dan nog samenstellen en aanvallen!

Vegan banoffee pie no bake alternatief
De bodem kun je ook eenvoudig van van gemalen koekjes maken. Gebruik hiervoor 150 gram digestive koekjes en 75 gram gesmolten boter. Beide ingrediënten maal je fijn in een keukenmachine en druk je vervolgens in taartvorm. Die zet je tot slot een uur in de koelkast, zodat de boter op kan stijven, hierna is de bodem klaar om gevuld te worden.
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.


Vegan banoffee pie: makkelijk en té lekker!
Benodigde tools
- Taartvorm met uitneembare bodem van Ø 24cm
- Mixer
- Steelpan
Ingrediënten
Dulce de leche:
- 800 ml volle kokosmelk (ik gebruik zelf graag die van Fairtrade)
- 250 gram ruwe rietsuiker (je kunt ook kokosbloesemsuiker gebruiken)
- 1/4 theelepel zout
- 30 gram plantaardige boter in blokjes
Bodem:
- 180 gram bloem
- 75 gram witte basterdsuiker
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 120 gram koude boter (in blokjes gesneden)
- 1 eetlepel lijnzaadgel (of 1 el gemalen lijnzaad, 10 minuten geweekt in 3 el warm water)
Vulling:
- 2 overrijpe bananen (het liefst zwart gespikkeld. Dan zijn de bananen lekker zoet)
- 250 ml plantaardige slagroom (bijv. Alpro op te kloppen)
- 1 zakje Klop Fix (dan blijft de slagroom langer stevig)
- 2 eetlepels suiker (naar eigen smaak aan te passen)
- 1 theelepel vanille extract
- 1 eetlepel cacaopoeder (ongezoet. Bijv. van het merk Blooker)
Bereidingswijze
Dulce de leche:
- De dulce de leche kun je het beste de avond van te voren voorbereiden.
- Doe alle ingredienten voor de dulce de leche in een pan, roer het even door en breng het aan de kook.
- Zodra het kookt zet je het vuur laag en laat je het zonder deksel zo'n 1 uur en 45 minuten pruttelen. Houd het in de tussentijd regelmatig in de gaten en roer het even door.
- Na 1 uur pruttelen moet je extra goed op letten en nog wat vaker roeren om te voorkomen dat de dulce de leche aan de bodem verbrandt.
- Na ongeveer 1 uur en 45 minuten is de karamel klaar. Zet het vuur uit en roer de blokjes boter door de dulce de leche tot het volledig is opgenomen.
- Giet het over in een pot of vershouddoos met deksel. Laat het afkoelen en een nacht in de koelkast staan dan wordt het lekker dik.
Bodem:
- Doe de bloem, basterdsuiker, bakpoeder en zout en in een kom en roer het met een garde goed door.
- Voeg dan de blokjes koude boter en lijnzaad toe. Wrijf alle ingredienten tussen je handen, net zo lang tot het deeg op grove zandkorrels lijkt.
- Druk het deeg samen tot een bal, leg het in een vershouddoos en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.
- Na het rusten verwarm je de oven voor op 180 graden en vet je de taartvorm in.
- Verdeel het deeg gelijkmatig over de taartvorm. Dat gaat het makkelijkst als je handen een beetje vochtig zijn (dan plakt het deeg niet zo).
- Zet de taartvorm op de onderste tree in de oven en bak het in 20 a 30 minuten af. De bodem is goed als de randen goudbruin zijn. Laat het helemaal afkoelen.
Samenstellen:
- Snijd de bananen in dikke plakjes en klop de slagroom met vanille en suiker luchtig.
- Verdeel de eerst de dulce de leche over de bodem en rangschik daarna de plakjes banaan daar bovenop. Doe er tot slot een dikke laag slagroom op en besprenkel het met cacaopoeder.
- Zo is je taart af! De vegan banoffee pie is het lekkerst als je 'm dezelfde dag nog opeet. Bewaar 'm in de koelkast.
4 reacties
Hallo, ik wou dit receptje eens proberen en ben ondertussen bezig aan de dulche de leche maar deze lijkt niet in te dikken… Hij blijft echt lopend… Klopt de hoeveelheid kokosmelk???
Hoi Julie, hoe lang kookt de kokosmelk? Kookmethode kan heel lang duren. Na 1 uur en 3 kwartier moet het wel al zo dik zijn als karamelsaus. Na het afkoelen en in de koelkast dikt de saus verder in. Succes!
Hallo, het kookt nu 1uur en 45 minuten maar lijkt me nog vrij lopend.. is er iets wat ik hieraan kan doen?
Als je het echt nog te lopend vind, plak er dan steeds een kwartiertje aan vast tot je het goed genoeg vindt. Soms zit er in het ene merk kokosmelk meer water dan de andere.