Vegan dulce de leche: een dikke en romige karamelsaus die perfect is voor het afwerken van vegan cheesecakes, ijs en nog veel meer. In dit artikel laat ik je met plezier zien hoe je vegan dulce de leche op twee manieren zelf kunt maken. Het zijn twee makkelijke recepten met een verrassend lekker resultaat.
Wat is dulce de leche?
Dulce de leche is een dikke karamelpasta die normaal gesproken van zoete gecondenseerde koe- of geitenmelk wordt gemaakt. Gecondenseerde melk bevat veel suiker. Bij verhitting verandert de suiker in karamel en wordt de gecondenseerde melk steeds dikker. Het krijgt geleidelijk aan diepe goudbruine kleur en een decadente romige smaak.
Dulce de leche komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en je kunt het, net als karamelsaus, overal overheen doen. Taarten, brownies, koekjes, muffins, koffie… of deze vegan banoffee pie. Ik begin er gelijk van te watertanden!
Vegan dulce de leche maak je op een iets andere manier. We vervangen zuivelmelk door een plantaardige melk met een hoog vetgehalte. Volle kokosmelk en gecondenseerde kokosmelk zijn voor deze recepten ideaal.

Hoe maak je vegan dulce de leche?
Je kunt vegan dulce de leche met twee makkelijke methoden maken. De eerste is de klassieke manier: kokosmelk en suiker koken. Dit vergt veel aandacht en roeren. Bij de tweede manier gebruiken we gezoete gecondenseerde kokosmelk en een lange tijd in in kokend water, maar je hoeft er niet de hele tijd bij te zijn.
De methode die je hanteert, hangt af van hoeveel tijd je hebt, hoeveel ervaring je hebt met karamel maken en waar je het voor wilt gebruiken.
Vegan dulce de leche maken: methode 1
Bij de eerste methode voor het maken van veganistische dulce de leche heb je vier ingrediënten nodig: volle kokosmelk, suiker, zout, en vanille extract (je kunt er, voor een extra lekkere smaak, een kaneelstokje bij doen). Alle ingrediënten, behalve de vanille, gaan in een steelpan. Ik adviseer een pan met een dikke bodem, dat geleid de warmte beter. De inhoud breng je aan de kookt. Vervolgens laat je dit mengsel, zonder deksel, 1,5 uur a 2 uur pruttelen.
Dit proces doet twee dingen:
- Het water verdampt.
- De suiker karameliseert.
Dat zorgt ervoor dat de saus steeds dikker wordt en een mooie diepbruine kleur krijgt. Als je ziet dat de dulce de leche dikker wordt, is het belangrijk dat je blijft roeren. Zo voorkom je dat de karamel aan de bodem verbrandt. Wees tijdens het hele proces voorzichtig en let op je pan.
Het voordeel van deze methode:
- Het is relatief snel te maken.
De nadelen:
- Je moet de pan constant in de gaten houden en op het laatst blijven roeren.
- De karamel kan snel te donker worden of verbranden. Je hebt dus ervaring nodig met karamel maken.
- Je hebt verschillende ingrediënten nodig.
Dulce de leche maken: methode 2
Bij de tweede methode heb je maar één ingrediënt nodig: gecondenseerde kokosmelk.
Het enige dat je hoeft te doen is het blikje gecondenseerde kokosmelk in een steelpan met water te zetten. Het water breng je vervolgens aan de kook en daarna laat je het op laag vuur twee tot drie uur lang koken. Laat het blikje afkoelen en als je hem openmaakt, zul je een goudbruine dulce de leche zien. Zet het blikje een nacht in de koelkast om verder in te dikken. Nu kun je de dulche de leche gaan gebruiken.
Het voordeel van deze methode:
- Je hebt maar één ingrediënt nodig
- Je hoeft maar een paar keer te controleren of het blikjes nog wel onder water staat.
- De kans dat de karamel verbrandt is klein.
Het nadeel van deze methode:
- Het duurt lang voordat de gecondenseerde melk in dulce de leche is verandert.
- De karamelsaus is dunner dan bij methode 1. Deze methode is daarom minder geschikt als taartvulling.
- Als het blik niet onder water blijft kan het ontploffen!

Hoe lang kun je dulce de leche bewaren?
Hoe je de dulce de leche ook maakt, het blijft een maand goed in de koelkast. Bewaar het in een goed afgesloten pot.
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.


Vegan dulce de leche: op twee manieren
Benodigde tools
- Steelpan met een dikke bodem
Ingrediënten
Methode 1:
- 175 gram suiker
- 400 ml kokosmelk
- snufje zout
- 2 tl vanille extract
Methode 2:
- 1 blik gecondenseerde kokosmelk (320 gram. Bijv. van het merk Nature's charm.)
Bereidingswijze
Methode 1:
- Roer de kokosmelk en suiker in een steelpan met dikke bodem en breng het aan de kook.
- Zodra het kook zet je het vuur lager en laat je het zonder deksel zo'n 1 uur en 45 minuten pruttelen. Roer het tussendoor af en toe.
- Roer na ongeveer een uur wat vaker, om te voorkomen dat de karamel aan de bodem verbrandt.
- Als de dulce de leche de juiste kleur en dikte heeft haal je de pan van het vuur en roer het zout en vanille-extract erdoor. Je houdt ongeveer 350/400 ml over.
- Laat het helemaal afkoelen. De vegan dulce de leche zal tijdens het afkoelen nog dikker worden. Als je het niet direct gaat gebruiken bewaar het dan in de koelkast.
Methode 2:
- Verwijder het etiket van het blikje en plaats het in een hoge pan. Vul de pan met genoeg water, zodat het blikje helemaal onder staat. Er moet ongeveer 2,5 cm tussen de bovenkant van het blik en het wateroppervlak in zitten.*
- Breng het water aan de kook en zet dan het vuur laag. Zet het deksel op de pan en laat het zo'n 3 uur pruttelen. (Check af en toe of er nog genoeg water in de pan zit).
- Haal het blikje heel voorzichtig uit het water, want het is gloedheet! En laat het volledig afkoelen.**
- Open het blik voorzichtig en je kunt het gaan gebruiken! Gebruik je het niet direct? Bewaar het dan afgesloten in de koelkast.
1 reactie
Hallo,
Ik heb gisteren de vegan dulche de leche gemaakt via methode 1.
De kokosmelk en suiker hebben 1 uur en 45 minuten gekookt. Hij is mooi dik en bruin geworden.. Alleen is het eindresultaat wat korrelig qua structuur. Is dat normaal?