Echt lekkere fluffy rijst nog best verdraaid lastig te maken, maar niet als je de juiste trucs kent! En omdat perfect gekookte rijst hét verschil kan maken tussen een lekkere en een heerlijke maaltijd, geef ik je graag mijn geheimen voor altijd perfect gekookte rijst prijs.
Tips voor perfect gekookte rijst

Rijst bevat, net als onder andere aardappelen en pasta, zetmeel. Hoe meer zetmeel de rijst bevat, hoe meer het uiteindelijk na het koken kleeft. Nu is kleefrijst best lekker, maar als het teveel aan elkaar plakt dan komt dat de structuur en bite niet ten goede.
Daarom moet je, voor perfect gekookte rijst, de zetmeel een beetje afspoelen. Dit doe je door de rijst in een pannetje of een kom te doen en er wat water overheen te gieten. Schud de rijst om met je handen en je zult zien dat het water troebel wordt. Giet het water af. Spoel de rijst in totaal een keer of drie om, zodat het meeste zetmeel eraf is. Het water hoeft niet persé helder te zijn.
De verhoudiging voor perfect gekookte rijst
De verhouding luistert best nauw, want als je de rijst in teveel water kookt, dan krijgt je papperige bende. Maar als je het in te weinig water kookt, dan blijven de korrels te stevig. Een mooie vuistregel is altijd om de verhouding 1:1,5 te gebruiken. Dus op elke kop rijst, gebruik je 1,5 kop water.
Je kunt ook testen of je niet teveel water hebt gebruikt door je vinger in een pan met rijst en koud water te doen. Zorgt dat het topje van je vinger de rijst net raakt. Als het water net onder je eerste vingerkootje blijft, dan zit je goed! Voeg voor de smaak ook altijd een snufje zout toe.
Absorptiemethode

Perfect gekookte rijst is eigenlijk perfect geabsorbeerde rijst. Door de rijst op het laagste pitje te koken, wordt het water optimaal geabsorbeerd, is je rijst na het koken “droog” en heeft het een goeie bite. Houdt tijdens het koken te allen tijde deksel op de pan, zodat er zo min mogelijk vocht via verdamping ontsnapt.
Tot slot is het belangrijk dat de rijst na het koken nog een beetje nastoomt.
Als je dit recept hebt geprobeerd tag me dan op instagram @gewoonlekkergroen of #gewoonlekkergroen en laat een reactie achter!
Zo kook je perfecte rijst

INGREDIËNTEN
- 1 kop rijst (250 ml)
- 1,5 kop water (375 ml)
- Snufje zout
BEREIDINGSWIJZE
- Spoel de rijst drie keer om, om zoveel mogelijk zetmeel te verwijderen
- Giet het water af en doe de rijst in een pannetje
- Voeg het water en zout toe
- Breng het water aan de kook. Zodra het kook zet je het vuur laag
- Kook de rijst 10 minuten met de deksel op de pan
- Na 10 minuten controleer je of er geen water meer op de bodem ligt. Mocht dit wel zo zijn, dan laat je de rijst nog 5 minuten koken
- Als al het water is geabsorbeerd, zet je het vuur uit
- Laat de rijst nog 10 minuten nastomen met de deksel op de pan
- Na 10 minuten fluf je de boel met een vork op
- En klaar is je perfect gekookte rijst!