Een lekkere brosse, bijna spritsachtige bodem bedekt met een zoetzure en toch ook romige citroencreme. Afgemaakt met een beetje poedersuiker. Van deze vrolijke gele vegan lemon bars krijg je toch zin in de lente!
Vandaag laat ik je graag zien hoe je vegan lemon bars maakt. Het is niet heel moeilijk en ik leg je stap voor stap uit hoe je ze maakt, zodat je bij je eerstvolgende etentje of verjaardag een super lekkere traktatie op tafel zet!

De perfecte combinatie tussen zoet en zuur
Ik hou normaal gesproken niet zo van zure dingen. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld gek op zure matten, en ik moet er echt niets van hebben. Maar van deze vegan lemon bars kan ik niet afblijven! Misschien komt het door de mooie balans tussen zoet en zuur, dat ik juist zo heerlijk vind.
De sojaroom die er in zit en de lekkere brosse bodem zwakken het hele zure een beetje af, waardoor deze lemon squares echt onweerstaanbaar zijn!
Wat zijn vegan lemon bars?
Lemon bars bestaan uit twee onderdelen. Allereerst een brosse zanddeeg bodem, die ik ook heb gemaakt voor de vegan pecannoten taart. Lekker kruimelig en niet te zoet, want de vulling is al zoet genoeg.
Het tweede onderdeel is een rijke, lichtzure citroencustard. Het lijkt een klein beetje op de vulling van vegan citroen meringue taart, maar ik heb ‘m hier en daar aangepast. Deze vegan lemoncurd heb ik gemaakt van verse citroensap, citroenschil, bloem, sojaroom, suiker, een snufje kurkuma en een beetje agar agar.
Eenmaal afgebakken en afgekoeld snijd je het in vierkantjes en heb je het perfecte formaat voor een traktatie.

Hoe lang kun je de bars bewaren?
Ze zijn de volgende dag het allerlekkerst. In de koelkast hebben alle smaken zich nog verder kunnen ontwikkelen, waardoor ze nog lekkerder zijn dan direct uit de oven. In de koelkast blijven de lemon squares maximaal een dag of drie goed. Daarna wordt de bodem steeds minder krokant en is de smaak ook echt minder.
Kun je deze lemon bars ook glutenvrij maken?
Ja hoor, in plaats van bloem gebruik je dan een glutenvrije bloem of boekweitmeel. Je kunt beide ingrediënten 1 op 1 vervangen. Al zul je misschien nog een beetje water moeten toevoegen als je boekweitmeel gebruik, dat is toch iets droger.
Kan ik deze vegan lemon bars ook suikervrij maken?
Suikervrij niet, want je hebt en suikersoort nodig om wat structuur aan de custard aan te brengen. Je kunt de rietsuiker wel vervangen voor een minder geraffineerde suikersoort, zoals kokosbloesemsuiker.
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.

Het recept

INGREDIËNTEN
Voor het deeg:
- 230 gram bloem
- 50 gram suiker
- 175 gram plantaardige boter (uit de supermarkt of huisgemaakt: bekijk hier het recept)
- 1/4 tl zout
- 1 tl vanille extract
Voor de lemoncurd-vulling:
- Het sap van 5 citroenen
- 1 el citroenrasp
- 250 gram suiker
- 500 ml sojaroom (bijv. Alpro cuisine)
- 40 gram bloem
- 1/4 tl kurkuma (voor de kleur)
- 1 tl agar agar
Verder nodig:
- Brownievorm ca. 18x28 cm of een vierkante bakvorm van 20x20cm
BEREIDINGSWIJZE
Het deeg bereiden:
- Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte) of 160 graden (hetelucht)
- Doe alle ingrediënten voor de bodem in een beslagkom
- Wrijf dit nu tussen je handen. Dus echt wrijven in plaats van kneden, zodat je grove kruimeltjes krijgt. Dit is echt belangrijk, want je wilt zo min mogelijk gluten creëren.
- Als er grove kruimels zijn gevormd druk je het deeg in de bakvorm.
- De bodem bak je in 30 minuten af. Als de randen goudbruin zijn is het deeg klaar. Het kan in deze fase nog een beetje zacht zijn, dat is geen probleem!
De lemoncurd bereiden:
- Terwijl het deeg in de oven staat kunnen we de lemoncurd bereiden.
- Doe daarvoor alle ingrediënten voor de lemoncurd, behalve de agar agar en 1 el sojaroom, in een steelpannetje.
- Roer alles goed door, zodat er geen klontjes meer aanwezig zijn.
- Breng het rustig en al roerend aan de kook.
- Als het zachtjes pruttelt, los je de agar agar op in de eetlepel sojaroom die je het achtergehouden. Als de agar agar is opgelost kun je het al roerend aan de lemoncurd toevoegen.
- Laat het nog 1 minuut pruttelen.
- Als het deeg klaar is, giet je de lemoncurd er gelijkmatig overheen.
- Strijk de bovenkant glad en zet het nog 15 minuten in de oven.
- Laat dit mengsel volledig afkoelen voordat je 'm aansnijdt.
- Snijd het in 12 vierkante blokjes en genieten maar!
2 reacties
Hello,
In de laatste fase zet je het mengsel samen met de bodem in de oven, maar wanneer weet je dat het mengsel klaar is? Of is 15 minuten ruim voldoende?
Bedankt!!!
Hoi Charlotte, die laatste fase in de oven is om de bloem in de vulling te garen. Daarvoor is 15 minuten echt voldoende. De bovenkant zal in de oven nog een beetje bubbelen, maar dat is niet erg!