Een brosse zanddeeg bodem, gebrande en geurige pecannoten en een rijke vulling van gezouten karamel en maple syrup. Deze vegan pecannoten taart met ahornsiroop is echt NIET gezond, maar wel ENORM lekker. Het is een mooie taart om op speciale gelegenheden te maken.
Het lijkt wel of het weer zich in een permanente staat van herfst bevindt. Elke keer als ik naar buiten kijk is het nat en druilerig. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar op dit soort dagen komt de bakker en taartliefhebber in mij naar boven. Dan heb ik echt behoefte aan comfort food. En laat zo’n lekkere vegan pecannoten taart met maple syrup (ahornsiroop) net datgene zijn dat aan die behoefte voldoet.
Normaal gesproken is de klassieke pecan pie zo’n typisch dessert dat rond de feestdagen gegeten wordt. Maar ik zeg altijd maar:
“Als het feestje niet naar jou komt, dan moet je er zelf maar wat van maken…”
Sarra van Gewoon Lekker Groen
Nee hoor, dat zeg ik echt nooit. Maar alle gekheid op een stokje, het is wel zo!
Dus om de miezerige dagen een beetje leuk te maken kan ik je enorm aanraden om deze lekkere taart te maken.

Wat is een pecannoten taart?
Het is een zoet taartje met een karamel/custardvulling dat z’n oorsprong in de VS heeft. Vooral in de zuidelijke staten wordt dit vaak gegeten.
Het is hele rijke taart en de vulling is lekker dik en sticky. Er zijn verschillende manieren waarop dit lekkere dessert kan worden gemaakt, maar het is meestal niet vegan. In de originele recepten wordt de vulling namelijk gemaakt van eieren en boter.
Soms is het zelfs nog ongezonder dan ‘ie al is, omdat men er maissiroop doorheen doet. En hoewel dat bevorderlijk is voor de structuur van de vulling, is het echt heel slecht voor je.
Dit is sowieso een taartje om eens in de zoveel tijd van te genieten! En, ik zeg je, een klein puntje is ruim voldoende om die lekkere zoete trek te stillen.

Kun je deze vegan pecannoten taart ook zonder suiker maken?
Ik krijg de laatste tijd steeds vaker de vraag of de suiker in mijn recepten ook kan worden vervangen voor een andere zoetstof. En het kan niet altijd, zeker in meringues is dat lastig, maar in recept kan dat prima. Eet je liever zonder suiker, dan kun je het vervangen voor bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker.
Hoe maak je deze taart vegan?
Dat is niet zo heel lastig. De enige twee ingrediënten die we moeten vervangen zijn de eieren en het boter. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg plantaardige alternatieven voor boter. Al zit er helaas vaak wel palmolie in. Soms heb je dat type boter echt nodig, maar in dit recept kun je bijvoorbeeld ook het recept voor huisgemaakte boter gebruiken.
De eieren worden iets lastiger te vervangen, want die zorgen er natuurlijk voor dat de vulling stolt. Toch gaat het lukken, en daarvoor gaan we drie vegan ingredienten gebruiken, namelijk heel fijn gemalen lijnzaad, bloem en custardpoeder. Dat laatste ingredient heb ik trouwens standaard in huis, want dat kun je in zoveel recepten gebruiken als eivervanger!
Pin dit recept voor later!
Heb je zin om deze taart te maken, maar heb je er geen tijd voor? Pin dit recept dan met de onderstaande afbeelding! Als je met je muis op de afbeelding gaat staan, verschijnt er een Pinterest logo. Klik er op en zet het recept op één van je borden!

Zo maak je deze veganistische pecannotentaart


INGREDIËNTEN
Voor de bodem:
- 150 gram bloem
- 125 gram plantaardige boter (mag huisgemaakt zijn, in dit artikel staat het recept)
- 1 tl suiker (mag ook kokosbloemsuiker zijn)
- 1/4 tl zout
- 2 el ijskoud water
Voor de vulling:
- 300 gram pecannoten (houd genoeg halfjes over om de vorm op de bovenkant te maken, de rest kun je hakken)
- 125 gram koude plantaardige boter in blokjes (net uit de koelkast)
- 275 gram bruine bastersuiker óf kokosbloesemsuiker
- 250 ml maple syrup (ahornsiroop)
- 3 el fijn gemalen lijnzaad (geweekt in 4 el warm water)
- 3 el custardpoeder
- 3 el bloem
- 250 ml plantaardige room (zoals Alpro cuisine)
- 1/4 tl zout
- 2 el rum (optioneel)
Verder nodig:
BEREIDINGSWIJZE
De bodem:
- Doe alle ingrediënten voor de bodem, behalve het water, in een beslagkom
- Wrijf dit nu tussen je handen. Dus echt wrijven in plaats van kneden, zodat je grove kruimeltjes krijgt. Dit is echt belangrijk, want je wilt zo min mogelijk gluten creëren.
- Als de kruimels gevormd zijn kun je het koude water toevoegen en het kort tot een deegbal kneden. Stop direct als de bal gevormd is.
- Om zo min mogelijk plastic te verbruiken, doe ik deeg dat in de koelkast gekoeld moeten worden, in een met bloem bestoven vershoudbakje.
- Zet het deeg minimaal een uur in de koelkast.
- Als het deeg voldoende is opgesteven dan kun je het gelijkmatig over de ingevette taartvorm verdelen. Je kunt het nog wat gladder krijgen door er met de bodem van een glas overheen te gaan.
- Prik gaatjes in de bodem en zet het weer voor een half uur in de koelkast.
De vulling:
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven en onder-warmte of 160 graden hetelucht.
- Voor de vulling doe je de plantaardige boter, basterdsuiker of kokosbloesemsuiker en maple syrup in een steelpan.
- Verwarm dit op middelhoog vuur tot alle boter is gesmolten en je een gladde saus hebt. Laat 5 minuten afkoelen.
- In een kom meng je de nog koude plantaardige room, gemalen geweekte lijnzaad, custardpoeder, bloem en zout. Roer het goed door tot de custardpoeder en bloem volledig zijn opgenomen en er geen klontjes meer zichtbaar zijn.
- Voeg nu het custardmengsel bij het boter/suikermengsel en voeg ook gelijk de gehakte helft van de pecannoten toe. Roer dit goed door.
- Giet dit mengsel over de bodem en verdeel de halve pecannoten hier heel voorzichtig overheen in de gewenste vorm.
- Zet de taart heeeeeel voorzichtig net iets onder het midden in de oven, want het is nog best wel vloeibaar.
- Bak het in 1,5 uur af.
EXTRA INFORMATIE
Tips: - Als net zo'n taartvorm gebruikt dan kan de vulling een beetje gaan lekken. Leg, om de bodem van je oven te beschermen, een stuk aluminiumfolie op de bodem; - Als je merkt dat de bovenkant iets te hard gaat, leg er dan ook een stuk aluminiumfolie overheen.