Een grote Twix met een subtiele kokossmaak, dat is wat je ervaart als je je tanden in deze vegan millionaire shortbread blokjes zet. Een brosse bodem met daarboven op een licht gezouten fudge, afgemaakt met chocoladeganache. Deze mix is to die for!
Nu hoef je niet meer de smaak van een Twix te missen. Deze lekkere vegan millionaire shortbread zijn namelijk een geweldig alternatief! En stiekem vind ik ze eigenlijk nog veel lekkerder.
Het is de combinatie van een brosse koek, de chewy structuur van de salted karamel en het romige van de ganache die deze vegan traktaties zo bijzonder maakt. Als je dit op kantoor in de koffieruimte zet of bij thuis tijdens een verjaardag, mensen kunnen er gegarandeerd niet van af blijven! (tenzij ze niet van chocolade houden, maar dat kan ik me haast niet voorstellen.
En de bereidingswijze van deze uit de kluiten gewassen Twixen is makkelijk dan je zou denken!
Waar komt de naam “vegan millionaire shortbread” eigenlijk vandaan?

Het is best een maffe naam -millionaire shortbread-, dus ik was nieuwsgierig naar de oorsprong. Na wat grondig onderzoek op “het web” blijkt dat er dus niet echt een eenduidig reden is waarom die dingen zo heten.
De meest waarschijnlijk verklaring voor waarom ze zo heten is: ze zijn rijk van smaak en een beetje decadent.
Welke tools je nodig hebt voor dit recept
Voor het maken van vegan millionarie shortbread heb je twee essentiële tools nodig, namelijk:
- Een vierkante of rechthoekige bakvorm: Met een vierkante of rechthoekige bakvorm snijd je namelijk de mooiste blokjes of repen
- En een suikerthermometer: De suikerthermometer is echt essentieel, omdat we karamel gaan maken. En de temperatuur van de karamel bepaalt de structuur (siroop, zachte of harde bal, zachte of harde kraak, etc).
Het lekkerste resultaat zit tussen een zachte en een harde bal in. Lekker chewy met een temperatuur van maximaal 116 graden. Is de temperatuur te laag, dan kan je karamel onder de chocolade door gaan drijven en bij een te hoge temperatuur is de karamel te hard.
Zeker als je vaker bakt is een suikerthermometer belangrijk om in je toolset te hebben.

En dan nu het recept voor vegan millionaire shortbread
Als je alle tools in huis hebt, is het tijd om te gaan bakken! Maar voordat we dat doen even het volgende:
Als je dit recept hebt geprobeerd tag me dan op instagram @gewoonlekkergroen of #gewoonlekkergroen en laat een reactie achter!
En dan nu echt het recept!

INGREDIËNTEN
Voor de korst:
- 250 gram bloem
- 100 gram witte basterdsuiker
- 25 gram custardpoeder
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl zout
- 200 gram plantaardige boter in blokjes en op kamertemperatuur (mag ook huisgemaakt zijn)
Voor de salted karamel fudge:
- 2 blikjes gecondenseerde kokosmelk (320 gram per blikje, gewoon verkrijgbaar bij de meeste supermarkten)
- 100 gram witte basterdsuiker
- 100 gram plantaardige boter (ik zou hierbij geen huisgemaakte boter gebruiken!)
- 1/2 tl zout
Voor de chocolade topping:
- 200 gram pure chocolade
- 50 gram plantaardige boter
BEREIDINGSWIJZE
De korst bereiden:
- Bekleed de bodem en zijkanten van de bakvorm met bakpapier. Zorg dat er genoeg bakpapier over de randen heen hangt;
- Vet vervolgens ook het bakpapier in met een beetje neutrale olie (anders plakt de fudge er aan vast)
- In een grote kom doe je eerst bloem, custardpoeder, basterdsuiker, bakpoeder en zout. Roer het met een garde even door;
- Voeg nu de boter op kamertemperatuur toe en kneed het geheel met de hand tot een samenhangend deeg. Kort kneden, als het een samenhangende deegbal is is het goed!
- Leg het deeg in en vershoudbak en zet het een half uur in de koelkast;
- Verwarm nu de oven voor op 180 graden;
- Druk het deeg in de bakvorm en zorg dat het gelijkmatig verspreid is;
- Prik met een vork gaatjes in het deeg;
- Zet de bakvorm in de oven en bak de korst in 25-30 minuten af of tot de korst goudbruin is.
- Laat de korst volledig afkoelen.
De salted karamel fudge bereiden:
- Als de korst is afgekoeld kun je de fudge bereiden;
- Doe alle ingredienten in een ruime pan en verwarm het in eerste instantie op laag vuur;
- Als de boter is gesmolten kun je het vuur op de hoogste stand zetten;
- Zet je suikerthermometer in het karamelmengsel en verwarm het tot 116 graden. Roer het tussendoor regelmatig door;
- Als het de juiste temperatuur heeft bereikt zet je direct het vuur uit en giet je de karamel over de deegbodem;
- Laat de karamel volledig afkoelen.
De chocolade afwerking:
- Smelt de chocolade en boter au bain marie;
- Giet de gesmolten chocolade over de karamellaag;
- En laat ook dit weer afkoelen en hard woren.
Nu is de vegan millionaire shortbread klaar om te worden aangesneden. Dat gaat het makkelijkst met een hete mes. Neem daarvoor een groot glas en vul dit met kokend water. Leg je mes hier 30 seconden in om op te warmen. Veeg het water van het mes af en snijd de shortbread in 16 stukken. Als het mes te koud is geworden dan zet je deze weer terug in het hete water.
Eet smakelijk!
EXTRA INFORMATIE
Je kunt de vegan millionaire shortbread het beste in de koelkast bewaren. Het blijft een dag of 3/4 lekker!
2 reacties
Kan ik ook gewone witte suiker gebruiken hiervoor?
Ja zeker, zowel voor de korst als de fudge zelf. Houd er rekening mee dat het de structuur van de korst iets aanpast, maar het is nog steeds erg lekker 😉