Deze vegan rabarbertaart met custard is een mooie combinatie van zure rabarber, zachte en zoete custard en een smeuïge, doch luchtige cake. En dat helemaal zonder ei of boter! Het is een vrolijk taartje dat perfect bij de zonnige lentedagen past. Kopje koffie of thee erbij en het grote genieten kan beginnen!
Rabarber en custard
De beide ingrediënten lijken voor elkaar te zijn gemaakt. Rabarber an sich vind ik niet perse lekker, maar ik houd sowieso niet erg van zure smaken. In combinatie met custard vind ik het dan wel weer heerlijk! Het zure van de rabarber snijdt als het ware door het zachte en zoete van de custard heen, waardoor het allemaal net wat spannender wordt. En nu het volop rabarbertijd is kan ik weer lekker met allerlei recept gaan experimenteren.
Zo kun je volgende week ook nog een lekker frisse vegan rabarbar crumble verwachten. Wil je op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan onderaan dit recept in voor de nieuwsbrief!

Vegan rabarbertaart met custard: zacht, zuur en smeuig
Ik zal niet beweren dat deze taart gezond is, er gaat nogal wat boter doorheen namelijk. Maar dat houdt de boel lekker zacht. Het zorgt er ook voor dat het cakebeslag wat dikker blijft, waardoor de rabarber er niet doorheen zinkt, wanneer je de taart afwerkt. Je kunt boter ook vervangen voor koude kokosolie, maar dat kan de smaak iets veranderen.
De bakpoeder, baksoda en citroensap zorgen er voor dat de cake lekker luchtig blijft.
Je kunt de cakebasis trouwens ook gebruiken voor andere taartsoorten. Werk de bovenkant bijvoorbeeld af met bessen of plakjes appel! Die fruitsoorten combineren ook goddelijk met custard.

Waar je op moet letten bij het maken van deze vegan rabarbertaart
Op zich is het helemaal niet zo moeilijk om deze cake te maken. Er zijn wat kleine dingen waar je op moet letten:
- Zorg dat de boter die je voor de cake gebruikt op kamertemperatuur is. Dat maakt het kloppen een stuk makkelijk;
- Roer eerst wat koude melk door de custardpoeder, dan roer je de klontjes er makkelijker uit. Blijf daarna goed roeren, terwijl je het op laag vuur opwarmt. Het mengsel kan namelijk aan de bodem van de steelpan verbranden, zonder dat je het door hebt;
- Roer het beslag niet te lang door en gebruik het direct. Als citroensap in aanraking komt met bakpoeder en soda krijg je direct een reactie. Het begint te bruisen en dat zorgt voor ’t lucht in de cake. Laat je het beslag te lang staan, dan is die reactie al uitgewerkt voordat het in de oven kan garen. Het resultaat is een baksteen.
Dit soort seizoensrecepten zijn altijd heel leuk om te maken en ik hoop dat jij dit recept ook lekker zal vinden!

Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.

Het recept

Vegan rabarbertaart met custard
Benodigde tools
- Springvorm Ø20cm
- Bakpapier
- Garde
- Rubber spatel
- Mixer
Ingrediënten
Custard:
- 30 gram custardpoeder
- 30 gram suiker (kokosbloesemsuiker mag ook)
- 250 ml havermelk
- 30 gram plantaardige boter (kokosolie mag ook)
- 1 theelepel vanille extract
Cake:
- 200 ml sojamelk
- 2 eetlepels citroensap
- 200 gram plantaardige boter (op kamertemperatuur)
- 150 gram witte basterdsuiker (of kokosbloesemsuiker)
- 1 theelepel vanille extract
- 250 gram bloem
- 40 gram custardpoeder
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel baksoda
- snufje zout
- 3 eetlepels sojamelk (optioneel)
- 2 stengels rabarber (in reepjes gesneden)
Garneren met (optioneel):
- handje geschaafde amandelen (even kort in de oven roosteren voor wat extra smaak)
- verse aardbeien
Bereidingswijze
Custard:
- Roer in een kommetje de custardpoeder en suiker even goed door. Giet hier havermelk bij terwijl je met een garde de klontjes eruit roert.
- Giet dit mengsel in een steelpannetje en breng het op laag vuur aan de kook. Laat het, terwijl je met een garde blijft roeren, pruttelen tot het mengsel de consistentie van hele dikke vla heeft.
- Roer als laatste de plantaardige boter en vanille extract er door en zet het vuur uit.
- Giet de custard op een schaal en leg er een deksel van bijvoorbeeld een Tupperware bakje op. Zo voorkom je dat er een velletje ontstaat.
- Laat dit een uurtje opstijven.
Cake:
- Giet de sojamelk en citroensap in een glas en laat het even staan (zo maak je vegan karnemelk).
- Zorg dat de plantaardige boter op kamertemperatuur is. Doe het in een ruime kom en gooi de witte basterdsuiker erbij. Klop het met een hand- of standmixer luchtig tot alle suiker door de boter is opgenomen;
- Giet nu in een dunne straal de vegan karnemelk erbij terwijl je blijft kloppen. (Dit mengsel zal uiteindelijk gaan schiften, maar dat is niet erg, dat trekt de bloem straks wel weer recht). Voeg als laatste de vanille extract toe.
- In een aparte kom doe je de bloem, custardpoeder, bakpoeder, baksoda en zout. Roer dit even door met een garde, zodat alle droge ingrediënten goed vermengd zijn.
- Doe de helft van de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en spatel het stevig door. Wanneer alle bloem is opgenomen kun je de rest van de droge ingredienten erbij doen en opnieuw spatelen. Het moet een heel dik beslag zijn, die je nog wel met een spatel kunt verspreiden. Als je merkt dat het beslag té dik is kun je er een paar eetlepels sojamelk bij doen.
Samenstellen:
- Verwarm de oven voor op 180 graden elektrisch of 150 graden hetelucht. Vet de springvorm in en leg een stuk bakpapier op de bodem.
- Als het goed is, is de custard nu heel stevig. Klop dit met een hand- of standmixer glad.
- Giet de helft van het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant met behulp van een spatel glad. Dan gaat de custard er over. Verdeel dit goed, zodat de laag overal even dik is.
- Giet de rest van het beslag hier over en strijk het opnieuw glad.
- Druk de reepjes rabarber bovenop het beslag in een vorm die jij mooi vindt.
- Bak de taart in ca. 1,5 uur af. Je kunt testen of de taart gaar is door er met een sateprikker in te prikken. Komt deze er glad uit? Dan is je taart klaar!
- Laat de taart helemaal afkoelen en garneer het met geroosterde geschaafde amandelen en verse aardbeien!
- Eet smakelijk!
* Deze blogpost bevat affiliate links. Meer informatie vind je hier.
1 reactie
Super leuk de rabarber taart