Deze vegan tajine is serieus gezond! Er zitten maar liefst 8 verschillende soorten groenten in en lekker veel kikkererwten. En al die ingrediënten hebben een tijdje kunnen sudderen in een smaakvolle, kruidige saus van uien, knoflook, tomaten en een lekkere mix van typisch Marokkaanse specerijen. Het gerecht ziet er in de tajine misschien indrukwekkend uit, maar het is heel makkelijk te maken!
Vegan tajine met de warme smaken van Noord-Afrika
Als je gek bent op de warme smaken van de Mediterrane keuken, dan wordt je heel blij van dit recept. Deze vegan tajine zit vol specerijen waar Noord-Afrika bekend om staat. Komijn, kurkuma, gemalen korianderzaad, knoflook, paprikapoeder, cayennepeper maken dit echt een genot om te eten.
Heb je net een nieuwe een tajine gekocht? Dan moet je deze nog wel even voorbereiding. Doe je dit niet dan heb je kans dat ‘ie gaat barsten tijdens het koken. Dat is echt heel zonde! Lees hier hoe je je tajine gebruiksklaar maakt.
Heb nog geen idee wat je ermee wilt maken? Begin dan met deze vegan tajine. Het is namelijk makkelijker dan je denkt en het staat met een uurtje op tafel.

Wat is een tajine?
Marokko staat bekend om haar heerlijke stoofgerechten die ook wel tajine worden worden genoemd. Maar tajine is ook de benaming van de traditionele kookpot uit de Marokkaanse keuken. Deze pot wordt vaak van keramiek of klei gemaakt en heeft een kegelvormige deksel.
Het gerecht kun je op verschillende manieren bereiden. Hoewel het overwegend vaak met vlees wordt gemaakt, zijn er ook gelukkig ook vega(n) opties. Dit recept is natuurlijk helemaal vegan friendly.
Ik heb het recept losjes gebaseerd op de Berberse bereidingswijze: veel groenten en een basis van tomatensaus. Daarnaast heb ik kikkererwten toegevoegd om het van meer proteïne te voorzien. Normaal gesproken worden de groenten netjes in een piramide vorm gelegd, maar daar heb ik geen geduld voor.
Heb ik echt een tajine nodig om dit gerecht te kunnen maken?
Het is niet nodig, maar wel aan te raden. Het voordeel van een tajine is dat onderste helft de warmte goed verdeelt. Daardoor kun je het eten op een lage temperatuur laten garen. De kegelvormige deksel houdt het vocht binnen, waardoor het allemaal lekker sappig blijft.
Heb je geen tajine dan kun je ook en grote wok of hapjespan mét deksel gebruiken.

Wat maakt deze vegan tajine zo geweldig?
Mocht je je toch nog afvragen waarom je dit gerecht eens zou moeten maken:
- Ik kan het niet genoeg benadrukken: er zit een waslijst aan groenten in. Aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten komen is zó gepiept;
- Je zou zeggen dat het met zoveel groenten een beetje saai is, maar dat is het zéker niet! Door het sudderen hebben de groenten de lekkere smaken van de kruiden en specerijen opgenomen. Heerlijk!
- Het is héél makkelijk te bereiden;
- Je hebt maar 1 pan nodig, scheelt weer afwas!
- Je kunt in één keer een grote portie maken. Nodig gezellig vrienden en familie uit of gebruik het recept voor je volgende mealprep sessie.
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.

Het recept

INGREDIËNTEN
Voor de saus:
- 2 el olijfolie (die geschikt is om mee te koken)
- 1 gesnipperde ui
- 5 geperste teentjes knoflook
- 1 el geraspte gember
- 1 tl zout
- 1 tl zwarte peper
- 1 tl kurkuma
- 1 tl gemalen korianderzaad
- 2 tl gemalen komijn
- 1 tl paprikapoeder
- Optioneel: 1/4 of 1/2 tl cayennepeper (afhankelijk van of je van pittig houdt)
- 2 blikken tomatenblokjes
- 100 ml water
- 1/2 bouillonblokje
- Handje gehakte peterselie
De groenten:
- 1 courgette
- 1 wortel
- 1 grote aardappel of 2 kleine
- 1 zoete aardappel
- 1 aubergine
- 1 meiraap, knolraap of koolrabi
- 200 gram sperziebonen
- 1 rode paprika
- 1 blik kikkererwten
- 1/2 tl zout
- 1/4 tl zwarte peper
- 1 tl komijn
- 1/2 tl gemalen korianderzaad
- 1/2 tl kurkuma
- 1/2 tl paprikapoeder
- 50 ml water
- 150 gram gemarineerde olijven
- Handje gehakte peterselie
Lekker met:
- Marokkaans/Turks brood
- Couscous
- Harira of sambal
- Ingelegde citroenen
Verder nodig:
- Tajine (die van mij is ∅30cm) of wok-/hapjespan met deksel
BEREIDINGSWIJZE
Voorbereiden:
- Verwarm je tajine of hapjespan langzaam op laag vuur.
- Snijd de courgette, wortel en aubergine in repen zo dik als Vlaamse frieten
- Schil de aardappel, zoete aardappel en de raap naar keuze en zijn ook deze in repen.
- Verwijder de kroon en pitjes van de rode paprika en snijd deze in repen.
- Verwijder de puntjes van de sperziebonen.
- Snipper de ui, rasp de gember en pers de teentjes knoflook.
Koken:
- Zet het vuur iets hoger en verwarm de olie in de pan. Fruit de uien tot ze glazig zijn.
- Doe nu de knoflook, gember, zout en alle specerijen erbij (voeg een beetje water toe als het mengsel te droog wordt). Fruit een minuut aan.
- Voeg de tomatenblokjes en water toe. Verkruimel hierboven 't bouillonblokje en gooi de peterselie erbij. Roer het even door en laat het opwarmen.
- Als de tomatensaus pruttelt kun je de groenten in de volgende volgorde toevoegen: raap, aardappel, zoete aardappel, wortel, courgette, aubergine, rode paprika, sperziebonen.
- In een kom meng je alle specerijen onder het kopje "groenten". Daar voeg je 50 ml water aan toe en dat roer je goed door. Giet dit mengsel gelijkmatig over de groenten.
- Zet het vuur zo laag dat de saus nog wel rustig pruttelt en zet de deksel op de tajine/pan. Laat het 30 minuten koken. Kijk na 15 minuten of het niet te hard kookt. Verspreidt nu ook wat van de saus met een lepel over de groenten. Zet de deksel terug op de pan.
- Voeg nu de kikkererwten en olijven toe en laat het nog 15 minuten pruttelen.
- Gooi nog een handje peterselie erover en je tajine is klaar!
- Serveer het met grote stukken brood of couscous.
Ben je lekker op dreef en wil je meer vegan recepten uitproberen? Neem dan even een kijkje op de vegan recepten pagina!