De zomer in een kom, dat is denk ik de beste omschrijving voor deze Vietnamese noedelsalade! Verse groenten, lekkere rijstnoedels, gemarineerde tofu en afgemaakt met een frisse citroengrasdressing vormen samen een lichte vegan maaltijdsalade waar je blij van wordt!
Begin 2019 hebben we drie weken door Vietnam gereisd. We begonnen in het warme zuiden met Ho Chi Minh stad en eindigden in het iets koelere Hanoi. Hoewel er al best wat toeristen in Vietnam te vinden zijn, is het (nog) niet zo toeristisch als Thailand.
En ik heb er genoten hoor! Van de prachtige landschappen (de rijstvelden zijn daar net als in de reisboekjes), van de mensen, het weer, maar vooral ook van het eten! Want hoewel de Vietnamese keuken niet per se vegetarisch of vegan is, kun je veel gerechten makkelijk veganizen. In de meeste eettentjes wordt het eten bijna voor je neus gemaakt!

Vietnamese noedelsalade met geurige tofu
De Vietnamese keuken staat bekend om haar frisse smaken en de verse ingrediënten. Er wordt veel gebruik gemaakt van frisse kruiden als citroengras, koriander en munt. En wie weleens een verse springroll op heeft (niet zo’n gefrituurde, maar zo’n zachte) weet hoe lekker die ingrediënten combineren.
Deze Vietnamese noedelsalade heeft iets weg van een ontlede springroll. Het heeft de knapperigheid van de wortels en komkommers en is niet zoet, zout of zuur, maar precies in balans!
De, in een mengsel van citroengras, gemarineerde tofu zorgt voor wat extra smaak, structuur en natuurlijk de nodige proteïne.

Een beetje van jezelf… en een beetje van Maggi
Oh, en Maggi wordt veel gebruikt in de Vietnamese keuken! Super lekker! Waarschijnlijk is dit ingrediënt door de Fransen geïntroduceerd toen het land nog een Franse kolonie was. Als je een banh mi besteld (een goed gevulde baguette) dan is de kans groot dat daar Maggi op zit.
Waar je bij dit gerecht op moet letten
Als je de verschillende smaken bij samenvoegt en als marinade gaat gebruiken, dan moet je de ingrediënten even de tijd geven om zich optimaal te vormen.
Bij dit recept voor Vietnamese noedelsalade ga je wortelen en radijs inmaken in een simpel badje van water, azijn en suiker en zout. Het inmaken zorgt ervoor dat de groenten wat zachter worden en die structuur is heel fijn bij deze salade. Ook de zoetzure smaak die ze hiermee krijgen is heerlijk! En heb je na het maken van deze salade nog wat van de groenten over? Gebruik het dan als bijgerecht of tafelzuur.
Ook de tofu heeft even tijd nog om wat van de smaken in zijn eigen marinade op te slurpen. Ik raad je daarom aan om de voorbereidingen voor dit recept en avondje van de voren te maken, dan wordt het resultaat des te lekkerder!

Waarom je deze Vietnamese noedelsalade zou moeten maken?
Mocht je nog niet overtuigd zijn, dan ga ik nog een paar redenen noemen:
- Het is licht, maar wel goed vullend;
- De smaken zijn echt hemels!
- Hoewel je wat voorbereidingen moet treffen, is dit recept best makkelijk uit te voeren;
- Het is de zomer in een bowl;
- Alles in een bowl is lekker;
- Dit in een bowl is het allerlekkerst!
Probeer het en laat me weten hoe je het vond!
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.

En dan nu het recept

INGREDIËNTEN
Voor de ingelegde groenten:
- 1 wortel, in dunne reepjes gesneden
- 1 koolraap (of 1 daikonwortel of 6 radijsjes), in dunne reepjes gesneden
- 250 ml warm water
- 100 ml azijn (ik gebruikte dadelazijn, maar rijstazijn of appelazijn is ook prima)
- 50 gram (kokosbloesem)suiker of 3 el maple syrup/agavesiroop
- 1 tl zout
Voor de gemarineerde tofu:
- 450 gram tofu, uit laten lekken en in dunne plakjes gesneden
- 2 stengels citroengras (als je dit niet hebt dan is het ook heel lekker met 2 el geraspte gember), fijngesneden
- 1 ui, fijngesneden
- 2 teentje knoflook, geperst of fijngesneden
- 1 rode peper, fijngesneden (optioneel)
- 1 el azijn
- 5 el lichte sojasaus
- 100 ml water
- 1 tl sesamolie
- 1 el olie om in te bakken
Voor de salade:
- 225 gram rijstnoodles
- krop sla, grof gesneden
- halve komkommer, in dunne plakjes
- Handje tauge
- Handje koriander of peterselie (of een half handje van elk)
- Handje gehakte pinda's
- Optioneel: reepjes rode paprika, extra radijsjes, cherrytomaten (of welke verse rauwe groenten je zelf het lekkerst vindt)
- Als dressing gebruik je de marinade van de tofu
- Optioneel: Maggi
Verder nodig:
- Weckpot of vershoudbakken
- Pan
- Kommen
BEREIDINGSWIJZE
De ingelegde groenten:
- Doe het water, azijn, suiker en zout in een weckpot of vershoudbak en roer het goed door;
- Voeg de groenten toe en zorg dat ze goed onder het vocht staan;
- Laat de groenten minstens 2 uur in koelkast staan. Hoe langer ze marineren hoe beter, dus als je tijd hebt laat ze dan een nachtje in de koelkast staan, voordat je ze gebruikt.
De gemarineerde tofu:
- Doe alle ingrediënten, behalve de tofu in een schaaltje en roer het goed door;
- Leg de plakjes groenten in een vershoudbak en giet daar de marinade overheen;
- Zet de tofu, het liefst een nachtje, maar als je echt niet kan wachten een uurtje in de koelkast;
- Verwijder de overtollig marine van de plakjes tofu (maar bewaar het vocht!);
- Verwarm 1 el olie in pan en bak de plakjes aan beide kanten goudbruin.
Samenstellen:
- Kook je de rijstnoedels volgens de instructies op de verpakking en spoel ze daarna met koud water af;
- Verdeel de noedels over de kommen en garneer ze met de ingelegde groenten, sla, komkommer, taugé en andere verse groenten naar keuze.
- Maak de noedelbowls af met een handje pinda's en een paar eetlepels van de marinade (hoeveel is helemaal naar eigen smaak).
- Tip: nóg lekkerder maak je het met een paar druppels Maggi!
EXTRA INFORMATIE
Ik kan me voorstellen dat je nog wat van de ingelegde groenten overhoudt, deze zijn heel lekker als bijgerecht of tafelzuur!