Snert, ik vind het heerlijk! En deze vegan erwtensoep versie is een stevige soep gevuld met eiwitten, groenten, vezels en koolhydraten, perfect om je om weer op te peppen op koude en gure dagen. Geniet van dit klassieke Hollandse soeprecept dat op zichzelf al een maaltijd is!
Snert, je vind het of heerlijk of helemaal niks! Voor mij is het echt comfort food. Een gerecht waar je de een opkikker van krijgt, vooral op nare koude dagen.
Deze vegan erwtensoep recept is gemaakt van gezonde wortelen, knolselderij, prei, uien, aardappelen. Door de groene spliterwten heeft deze heerlijke en hartverwarmende soep een dikke, romige en smaakvolle bouillon. Het is eenvoudig te maken en een perfecte maaltijd om te mealpreppen, zodat je een snelle en gezonde lunch mee kunt nemen naar het werk.
Heerlijke hartverwarmende vegan erwtensoep voor de koude dagen

We hebben dit jaar gelukkig niet echt een strenge winter gehad, maar de wind van de laatste dagen was wel behoorlijk koud! En die regen erbovenop maakte het allemaal niet veel beter. Op zulke dagen krijg ik echt zin om een flinke pan op het vuur te zetten en voor een hele week soep te maken. Als ik dan verlept thuis kom, dan gooi ik een portie in een steelpannetje en heb ik binnen 5 minuten iets gezonds voor m’n neus.
En gezond, dat is deze soep zeker weten. Met maar 290 calorieën (als je deze soep over 5 porties verdeeld) krijg je maar liefst 15 gram vezels en bijna 13 gram proteïne binnen! Dus een lekker vol gevoel, zonder schuldgevoel.
De volgende groenten zitten in dit recept:
- Groene spliterwten (oke, dat zijn feitelijk peulvruchten)
- Prei
- Ui
- Knolselderij
- Wortelen
- Aardappelen
Daarnaast heb ik er nog een hoop smaakmakers doorheen gegooid, die er voor zorgen dat deze vegan erwtensoep met de dag lekkerder wordt.
What about rookworst?

In dit recept heb ik geen gebruik gemaakt van vleesvervangers. Ik vind dat niet altijd nodig. In plaats daarvan heb ik, om de rokerige smaak van ham of rookworst na te bootsen, liquid smoke aan dit recept toegevoegd. En met lekkere verse huisgemaakte croutons is deze soep helemaal lekker.
Mis je de bite van “vlees, dan heeft de Vegetarische Slager best een lekkere roockworst die je er op het laatst nog doorheen kunt doen.
Pin ‘t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.

En dan nu het recept

INGREDIËNTEN
- 1 Prei
- 2 Uien
- 1/2 Knolselderij
- 2 Wortelen
- 2 Aardappelen
- 500 gram groene spliterwten
- 1 el Kokosolie
- 1 tl Zout
- 1/2 tl Gemalen zwarte peper
- 1/2 tl Gerookte paprikapoeder
- 1,5 liter water
- 1 Groente bouillonblokje
- 1 Laurierblaadje
Optioneel:
- Edelgist
- Vloeibare rooksmaak
- Vegan roockworst of speckblokjes
BEREIDINGSWIJZE
- Je begint met het betere hak- en snijwerk. Van de prei snij je de grote groene bladeren. Het witte gedeelte snijd je in de lengte in vieren en vervolgens in dunne reepjes.
- Snipper de uien.
- Snijd de knolselderij in blokjes van 3 bij 3 cm.
- De wortelen snijd je in de lengte door midden en daarna in dunne plakjes.
- Schil de aardappelen en snijd ze in ook in blokjes van 3 x 3 cm.
- Zet dan een grote pan op midden hoog vuur en verwarm de olie.
- Fruit hierin vervolgens de prei en uien tot de uien glazig zijn en de prei iets zachter is geworden.
- Voeg dan 't zout, de peper en de gerookte paprika toe en doe hier de rest van de groenten bij.
- Roer dit door en voeg dan de groene spliterwten toe.
- Giet het water erbij en zorg er voor dat alle groenten onder water staan.
- Verkruimel het bouillonblokje en doe het laurierblaadje erbij.
- Roer alles nog een keer goed door en zet dan de pan op het deksel.
- Laat dit ongeveer 1,5 uur op midden hoog vuur pruttelen.
- Proef na deze tijd of de erwten zacht zijn, zo niet laat het dan nog even staan.
- Nu kun je er voor kiezen om de soep zo te houden, maar ik vind het wel lekker om een gedeelte in de blender te doen. Dan kun je er nog op kauwen, maar ik het ook weer niet te grof. Giet de geblenderde helft terug in de pan en warm het nog even op.
- En dan is je soep in de basis klaar!
- Maak het af met edelgist, rooksmaak of roockworst en genieten maar!