Luchtig, romig, zijdezacht en een beetje decadent is deze vegan chocolademousse of chocolate pots de creme wel hoor. Een chocoladewolkje waar je even van wilt proeven, maar geloof me een hap en je kunt niet meer stoppen. Gemaakt van aquafaba, pure chocolade, een snufje zout, espressopoeder en een geheim ingredient… citroensap. Dit wil je maken en eten!
Pure chocolade je moet er van houden, maar vind je het niet zo lekker dan heb je als veganist een klein probleem. Zo veel melkchocolade opties zijn er niet en als ze er wel zijn dan zijn ze niet altijd lekker. Door de toevoeging van melk en de luchtige aquafaba aan dit recept merk je bijna niet dat hier pure chocolade in zit! De citroensap maakt het geheel net even iets spannender qua smaak.
Verslavend lekkere vegan chocolademousse
Ik wil je wel alvast waarschuwen! Als je dit recept gaat maken, dan wil je geheid het resultaat proeven, maar als je eenmaal een klein hapje hebt genomen wil je niet meer stoppen!
Het “even proeven” resulteerde bij mij in twee lege glaasjes. Tot aan de bodem uitgeschraapt. Heftig, maar verslavend lekker! En nu stroomt er vegan chocolademousse door m’n aderen. Ach, er zijn ergere dingen!
Dit is het ideale dessert voor chocolade fanaten
Een van de beste tips die ik je kan geven is… spoel nooit en te nimmer je aquafaba door het gootje. Dit is echt vegan vloeibaar goud! Je kunt er zoveel lekkers mee maken en een van de makkelijkste recepten is deze goddelijke en zijdezachte chocolademousse. Ideaal als je snel een lekker en indrukwekkend toetje op tafel wilt zetten!
In de basis heb je voor een lekkere chocolademousse zonder zuivel of eieren de volgende ingredienten nodig:
- Aquafaba (ik had nog een beetje in de vriezer, ideaal)
- Pure chocolade
- Plantaardige melk
- Suiker
- Citroensap
Optioneel kun je er nog aan toevoegen:
- Een snufje zout (heel erg aan te raden)
- Espressopoeder (optioneel, maar ook weer aan te raden
- En misschien wat fruit of vegan slagroom om het mee af te toppen.
Chocolade met een zuurtje, dat is de ideale vegan chocolademousse
Frambozen en chocolade, sinaasappel en chocolade, zure kersen en chocolade. Een zure fruitsoort combineert perfect met de smaak van pure chocolade. Daarom vind ik de citroensap onmisbaar in dit recept. Allereerst omdat dit er voor zorgt dat de aquafaba stevig wordt en blijft en ten tweede, omdat het de smaak van de chocolademousse ophaalt.
Mocht je geen citroensap in huis hebben dan werkt een heel klein drupje azijn ook, maar daar moet je mee oppassen. Dat kan namelijk de smaak van de chocolademousse verpesten.
Lekker makkelijk!
Voor dit heerlijke dessert hoef je eigenlijk geen spannende technieken uit de kast te trekken. Je hebt een staaf- en standmixer nodig en 15 minuten van je tijd nodig.
Ook de ingrediënten kun je makkelijk in de supermarkt kopen.
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.
En dan nu het recept
Als jij er klaar voor bent, laat ik je graag zien hoe je deze romige vegan chocolademousse maakt.
INGREDIËNTEN
- 200 gram pure chocolade
- 100 ml plantaardige melk
- Snufje zout
- 1 tl koffiepoeder
- 1 tl vanille
- 100 ml aquafaba
- Het sap van een halve citroen
- 4 el suiker
BEREIDINGSWIJZE
- Hak de pure chocolade in blokjes. Zet een glazen schaal boven een pannetje met kokend water en voeg hierin de pure chocolade en plantaardige melk toe.
- Goed roeren tot de chocolade volledig is gesmolten en het een soort dikke chocoladesaus is geworden.
- Nu kun je espressopoeder en vanille erdoorheen roeren. Zet de chocolade even opzij, terwijl je aan de slag gaat met het schuim.
- Doe nu de aquafaba in een beslagkom en begin op de middelste stand te kloppen. Na ongeveer 1 minuut begint het als schuimig te worden. Op dat moment voeg je de citroensap toe en zet je de machine op de hoogste stand.
- Klop het nog eens een minuut en voeg dan schepje voor schepje suiker toe. En als alle suiker is opgenomen, blijf je nog tien minuten op de hoogste stand kloppen of tot het schuim hele stevige pieken heeft die niet meer omvallen.
- Om te voorkomen dat je alle luchtigheid kwijt bent, wanneer je chocolade aan het schuim toevoegt, gaan we eerst "familie maken". Daarvoor neem je twee scheppen van het schuim en die vouw je voorzichtig door de chocolade.
- Dan gooi je het chocolademengsel door het schuim en vouw je dit weer heel voorzichtig door. Als je ziet dat alles goed gemengd is dan kun je stoppen.
- Giet nu de chocolademousse in de gewenste vormpjes. Zet het een uurtje in de koelkast om op te stijven.
- Maak het af met fruit of slagroom en je kunt beginnen met genieten!
6 reacties
Ziet er super goed uit. Ik ben nog een beetje een leek, maar Aquafaba bewaren in de vriezer, hoe lang blijft dat dan goed?
Alvast bedankt.
Groetjes, Sylvia
Hoi Sylvia, dank je wel 😀 Onverwerkte aquafaba kun je tot 3 maanden in de vriezer bewaren. Het handigst is om het vocht over een ijsblokjes vorm te verdelen. Zeker als je vaker kikkererwten eet en het vocht niet wilt weggooien. Als het bevroren is kun je de je aquafaba ijsblokjes in een vershouddoos doen en in de vriezer bewaren. Even een datum erop en je weet altijd welke je als eerste moet op moet maken.
Het is heerlijk! Mjamjam. Ik eet er maar kleine beetjes van. En het is best veel. Weet u hoelang ik t kan bewaren? Of invriezen?
Hoi José, wat leuk dat je de chocolademousse hebt gemaakt! Het is inderdaad best veel, haha. Bij mij bleef het zo’n 3 dagen lekker in de koelkast, maar je zag het wel steeds verder aftakelen. Invriezen heb ik niet geprobeerd. Je zou een beetje in de vriezer kunnen bewaren en kijken of het na het ontdooien nog luchtig is gebleven. Fijne dag!
dank je wel. Ik ga het proberen!
ik heb het geprobeerd. Een één-persoons-portie in de vriezer gedaan. Na ongeveer 2 weken eruit gehaald en gegeten. Smaak en structuur waren nog net als voorheen. Ga ik vaker doen!