De perfecte manier bestaat niet Ik wil je allereerst zeggen dat er geen perfecte manier is om groenten op het balkon te verbouwen. Het is een kwestie van proberen en het is helemaal niet erg om fouten te maken. Integendeel zelfs, want door dingen uit te proberen en fouten te maken word je steeds beter en efficiënter in het verbouwen van je eigen groenten. Zelf ben ik nog maar net begonnen met m’n balkon-moestuin. Vooral omdat ik het heel fascinerend vond om te zien dat uit een heel klein zaadje, zoiets voedzaams kan bloeien. Je steekt er tijd en moeite in en als het dan allemaal goed gaat, dan is de groente die je verbouwt hebt ook extra lekker. Ik ben er ook mee begonnen, omdat ik graag wil weten waar mijn groenten vandaan komen en zeker wil weten dat er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn. Het voordeel is ook dat het relatief goedkoop is. Even ter vergelijking, voor de prijs die je in de supermarkt voor een krop sla betaalt, kun je minstens 100 slazaadjes kopen. Dus voor dezelfde prijs kun je 100 kroppen sla kweken. Je moet er wel wat meer moeite voor doen, maar dan heb je ook wat.
Hoe ik ben begonnen
Alle begin is lastig en ik ben zelf vrij impulsief. Als ik een hobby heb gevonden die ik leuk vind, wil ik er altijd zo snel mogelijk mee aan de slag, zonder veel voorbereiding. De eerste groenten die ik heb gezaaid heb zijn sla, rode bietjes, rucola en mosterdblad. Mijn (niet zo) slimme aanpak was veel zaadjes van elke soort in dezelfde kleine bak gooien en maar zien wat er uit zo komen. Het gevolg hiervan was dat de bak binnen een week vol stond met zaailingen van elk type groente en dat ze dus amper de ruimte hadden om lekker te groeien. Ook had ik nog geen grotere bakken gekocht om ze in over te zetten. Gelukkig kon ik de meeste nog wel redden door ze zo snel mogelijk te verspenen (uitdunnen door ze verder uit elkaar in een grotere bak te zetten). Wat ik hiervan geleerd heb is het volgende:- Zaden van bladgroenten kiemen over het algemeen vrij snel (binnen 1 á 2 weken), dus het is niet nodig om alle zaadjes in één keer te planten;
- Plant zaden van verschillende typen groenten ook in verschillende bakken en plant ze minstens 5 cm uit elkaar, zodat ze genoeg ruimte hebben om te kiemen en te groeien.
Hoe je beter kunt beginnen
Wat ik ook niet had gedaan, is controleren of de groenten wel geschikt waren om in de zomer te zaaien. Dus je kunt beter eerst beginnen met uitzoeken welke groenten geschikt zijn voor de periode van het jaar en daaruit kiezen welke je het lekkerst vindt. Als je snel aan de slag wilt heb ik een Groenten Zaaikalender voor je, voor de maanden augustus en september. Ook heb je grond nodig dat voeding bevat, zodat de zaadjes snel kunnen kiemen. Grond met een beetje compost is ideaal. Zorg er dan voor dat je voldoende bakken klaar hebt staan, zodat je de zaailingen kunt overzetten zodra ze groot genoeg zijn. Als je dat hebt gedaan kun je beginnen. Zaai de zaadjes ver genoeg uit elkaar en hou goed in de gaten of de grond nog wel voldoende water bevat. Vooral bladgroenten vragen veel water. Zelf gebruik ik hier regenwater voor, dat ik opvang met een emmer op het balkon. Als de zaden na een week zijn gekiemd moet je goed in de gaten houden wanneer ze hun tweede of derde paar blaadjes krijgen, want dan kunnen ze worden verspeend. Ze zijn dan ook al groot en sterk genoeg om buiten te staan en dan kun je de natuur haar werk laten doen. Mijn ervaring is dat zodra ze buiten staan de groei plotseling heel snel gaat.Mijn plantjes
Omdat ik uiteindelijk mijn sla niet heb kunnen redden, heb ik deze opnieuw gezaaid. Deze keer heb ik maar drie zaadjes gebruikt en ze ruim uit elkaar gezet. Na vijf dagen zijn ze gekiemd en het resultaat is op de foto te zien. Dat kleine sprietje, wordt binnenkort een mooie krop sla.


11 reacties
Wat goed dat je zo bedreven bent in het tuinieren! Mijn ‘groene vingers’ gaan iedere keer weer tintelen als ik dit soort blogs lees maar door tijdgebrek ben ik deze zomer niet verder gekomen dan een paar rubberen tegels op mijn balkon. Ik zou zeggen.. Ga zo door!
Ha Sarra,
Goed bezig! Echt leuk. Wellicht is dit ook iets voor geïnteresseerden in dit onderwerp?
Cursus: Moestuinieren op balkon
http://www.moestuinman.nl/p/moestuinieren-op-je-balkon.html
Leuk zo’n moestuin. Zelf ben ik ook echt super entousiast over zelf dingen laten groeien. ik vind het zelf erg belangrijk maar helaas moet je sommige groenten en fruitsoorten toch echt wel kopen. Ik ben er zelf zo fanatiek mee bezig omdat het voor mij en mijn man belangrijk is om goed te eten, zelf ben ik ook vegetarisch dus een gezonde levensstijl komt er wel bij.
Wat een super leuke blog!
Hoi Maaike, dank je wel!
Ik heb al een klassieke fout gemaakt door dus ook te veel zaadjes in 1 pot te zetten… maar sommige zaadjes zijn ook zooooooooo klein!!
We hebben een kamer over om ze daar te laten ontkiemen, al ze groot genoeg zijn zsm verspelen! Hopelijk gaat dit allemaal lukken!!
Haha, kan gebeuren! Al doende leren we. Ik ben benieuwd hoe je zaadjes ontkiemen! 😀
Hier ben ik ook weer bezig om een moesbalkon te maken. Ik heb al een paar jaar fruitstruikjes zoals tayberry. En van familie heb ik vorig jaar een braamstekje gekregen. Dat doet het ook nog steeds goed.
Buiten heb ik al rucola en sla gezaaid. En binnen op de vensterbank heb ik onder meer tomaten, paprika en basilicum staan.
Van de supermarkt heb ik een biologisch bieslook plantje verpot. Dit plantje doet het nu al na ruim twee weken goed, hopelijk heb ik hier ook lang plezier van.
Soms wil ik graag een moestuintje ergens huren.
Het voordeel van een moesbalkon is dat het thuis is.
In ieder geval heb ik zin in de lente en zomer!
Wow! Dat klinkt echt heel goed! Lekker bezig 😀
Leuk he, tuinieren op je balkon! Ik doe het ook. Je zegt echter in het begin dat je 100 zaadjes kunt kopen voor de prijs van 1 krop sla in de supermarkt.. tja, je kunt de zaadjes wel kopen, maar het is mijn ervaring dat de kosten vooral zitten in het kopen van potgrond. Maar het is evengoed leuk!
O, ik zie opeens dat je dit al in 2015 hebt geschreven.. 🙂 nou, dan ben je vast al tegen de kosten van potgrond aangelopen..
[…] je eigen kleine moestuin op je balkon of […]