Energie besparen én geld overhouden doe je met deze 11 handige en simpele tips. Van tochtstrips tot waterbesparende douchekoppen, alles helpt!
1. Energie besparen? Controleer je huis op tochtplekken
Het spreekt voor zich dat tochtplekken zorgen voor warmteverlies en dat je daarom de verwarming vaak wat hoger zet. Terwijl het dichten van tochtplekken vrij eenvoudig en goedkoop is. Vooral in oudere woningen kan de tocht rondom kozijnen, ramen en deuren goed naar binnen.
Door met een kaars langs gaten en kieren te gaan kun je controleren of het in jouw huis ook tocht. Als de kaars begint te flikkeren, dan weet je dat op die plek de wind naar binnen komt.
In geval van tocht bieden tochstrips de uitkomst. Ze zijn goedkoop en heel makkelijk aan te brengen op gaten en kieren. Als er tocht onder je deur vandaan komt, kun je dit voorkomen door bijvoorbeeld zelf een tochstopper te maken van een opgerolde handdoek, maar je kunt er natuurlijk ook één kopen.
2. Energie besparen? Zorg voor een optimale isolatie van je woning
Een woning die slecht geïsoleerd is houdt weinig warmte vast en dat is zonde van de energie die je verbruikt voor het stoken van de verwarming. Wederom zijn het vooral de oudere woningen die slecht geïsoleerd zijn.
Door te investeren in raam-, muur- en vloerisolatie van de woning kun je voorkomen dat de warmte ontsnapt. De investeringskosten zijn in eerste instantie hoog, maar je energierekening zal drastisch omlaag gaan en verdien je je investering in een paar jaar weer terug.
3. Energie besparen? Voorzie je woning van dubbele beglazing
Dit valt ook onder de isolatie van de woning. Ramen met enkele beglazing houden ook weinig warmte vast. Ramen met dubbele beglazing doen dat wel. Dus als je het kunt, investeer dan in dubbele beglazing of HR++ beglazing en houdt zo de warmte binnen.
4. Energie besparen? Laat je CV-ketel regelmatig controleren
Door je CV-ketel regelmatig te laten controleren en onderhouden zorg je er niet alleen voor dat hij langer meegaat, maar het correct afstellen van de CV-ketel voorkomt ook ineffeciënt gasverbruik. De controle en het onderhoud van de CV-ketel wordt vaak door je energie provider gedaan, dus zorg dat je eens per jaar een afspraak maakt om ‘m weer helemaal up to date te krijgen. Ben je toe aan een nieuwe CV-ketel, overweeg dan eens een HR++ ketel of een zonneboiler, deze gaan een stuk efficiënter om met het gasverbruik.

5. Zet de temperatuur van je CV-ketel lager
Bij sommige CV-ketels wordt het tapwater tot 80 graden verwarmd, dit is onnodig warm. Vaak meng je douche- en afwaswater toch met koud water, dus zet de verwarming van het tapwater lager. Let wel op dat je ‘m niet lager dan 60 graden instelt, want dan krijgt Legionella de kans om zich te vermenigvuldigen.
6. Zet je thermostaat ‘s winters één graad lager
De verwarming een graden lager zetten verlaagt het energieverbruik met 7%, terwijl je verder niets van het temperatuurverschil merkt. Het is dus de moeite waarde om de thermostaat standaard een graad lager te zetten.
7. Kies voor groene stroom

De fossiele brandstoffen worden steeds schaarser en bij het winnen van deze brandstoffen komt vaak veel CO2 vrij. Dit is zeer milieubelastend. Groene energie maakt geen gebruikt van fossiele brandstoffen, maar van zonne-energie, windenergie of plantaardig materiaal, zoals algen. Bijna alle energiemaatschappijen bieden tegenwoordig groene stroom en gas aan, dus je kunt voor jezelf de beste en goedkoopste keuze maken.
8. Zorg dat ‘s nachts alle apparaten uit staan
Tv’s, mediaboxen, computers en andere elektrische apparaten verbruiken ook energie als ze op standby staan, dat wordt ook wel sluipverbruik genoemd.
Dit kost je jaarlijks tientallen euro’s en het zorgt voor onnodige milieubelasting. Zorg dus dat je al je apparaten, afgezien van je koelkast, ‘s nachts volledig uit hebt staan. Je kunt dit heel makkelijk doen door je apparaten op één stekkerdoos aan te sluiten, die je met een druk op de knop kunt uitschakelen. Zo staat in één keer alles uit.
Je kunt ook timers op je stopcontacten zetten, die zorgen er dan automatisch voor dat apparaten op een bepaald tijdstip worden uitgeschakeld. Zo staan deze apparaten ook uit wanneer je een keer niet thuis bent.
Daarnaast zijn er ook slimme stekkers die je aan je stopcontact kunt hangen en waar je je apparaten op kunt aansluiten. Deze handige apparaten bedien je met een afstandbediening of een app. Er zijn ook slimme stekkers je kunnen vertellen wat het verbruik is van het apparaat dat er aan hangt.
9. Investeer in apparaten met een hoog energielabel
De koelkast en de wasmachine/droger zijn één van de grootste energieverbruikers. Als deze apparaten stuk gaan, overweeg dan eens een apparaat met het hoogste energielabel. Deze zijn een stuk zuiniger in het gebruik en zorgen uiteindelijk voor een lagere energierekening. Apparaten met energielabel A zijn het zuinigst in het gebruik.
10. Was je kleding op de juiste temperatuur
Vaak wordt kleding onnodig warm gewassen, dus controleer op de labels van je kleding of wassen op 60 graden echt nodig. Je bespaart namelijk de helft aan energie als je op 30 graden was. Veel wasmiddelen zijn er tegenwoordig op ontworpen om op lagere temperaturen goed schoon te wassen.
11. Houd je douchetijd bij
Als je een groot gezin hebt dan wordt er dagelijks veel water verbruikt bij het douchen. Zeker als men de gewoonte heeft om lang te douchen. Ga maar na: bij een gezin met vier personen, dat gemiddeld 10 minuten per persoon doucht, loopt het water dus 40 minuten per dag. Hierbij gaat er zo’n 400 liter water doorheen. Als iedereen zo’n 5 minuten zou douchen, dan scheelt dat dus 20 minuten en zo’n 200 liter.
Wil je nog meer water besparen? Dan is de aanschaf van een waterbesparende douchekop een goede manier om dit te realiseren. Een goede waterbesparende douchekop kan zo’n 4 liter per minuut besparen. Een andere oplossing is een ‘douchetimer’ ook wel ‘douchecoach’ genoemd. Dit is een simpel middel (bijv. een zandloper of een wekkertje) die precies aangeeft hoelang je staat te douchen. Heel eenvoudig, maar toch effectief!
Heb je nog meer tips?
Laat deze dan achter in een reactie!
Nog meer tips voor duurzaam huishouden nodig? Bekijk ook deze artikelen:
- Milieuvriendelijk wassen: 7 Tips
- Ultieme Voorjaarsschoonmaak Checklist
- Fruitvliegjes Bestrijden: 9x Fruitvliegjes Verjagen zonder Gif
2 reacties
Goede tips!
Tegenwoordig zie je ook steeds meer mensen dubbel glas vervangen door drievoudig glas.
… en tip 12: Investeren in zonnepanelen en daarna overgaan naar elektrisch verwarmen.
Ja, klopt! Zogenaamd HR+++ glas. Binnenkort maar eens wat onderzoek naar doen. En bedankt voor de 12e tip 🙂