Makkelijker dan een appeltaart en minstens net zo lekker is deze super simpele maar ultra decadente vegan Apple Crumble met noten en gezouten karamel.
Vegan Apple Crumble, voor de luie dagen!
Zeg eens eerlijk… heb jij ook weleens van die dagen dat je ontzettende trek hebt in iets zoets? En dat je dan best zin hebt om het zelf te bakken, maar dat het niet teveel tijd en moeite moet kosten? Ik in elk geval wel! Dan is het fijn als je een recept achter de hand hebt, waarvan je de ingrediënten vaak al in huis hebt. Deze vegan apple crumble met noten en gezouten karamelsaus is ideaal voor dat soort momenten. Het is ontzettend eenvoudig, maar dat proef en zie je er niet aan af. Vegan apple crumble is ook een fijn dessert voor als je last minute eters hebt en je ze toch iets lekkers wilt voorschotelen.

Je kunt een lekkere crumble trouwens met ontzettend veel verschillende vruchten maken. En dat maakt het ‘t ideale toetje om het verpieterende fruit in je fruitschaal op te maken. In dit recept maakte ik trouwens gebruik van de mijn huisgemaakte vegan boter (een recept uit het boek van Miyoko Schinner – The Homemade Vegan Pantry).
Welke appels kun je het beste gebruiken?
Als je gewoon trek heb in iets zoets of nog verpieterende appels in je fruitschaal hebt liggen en snel iets lekkers op tafel wilt hebben, dan kun je wat mij betreft elke appel gebruiken die je maar wilt.
Maar wil je wat meer uitpakken en een lekker toetje voor je gasten serveren, dan zou ik voor appels kiezen die qua smaak en structuur goed tegen het zoete en knapperige deeg van de vegan apple crumble op kunnen. Zoals de klassieke Elstar of een iets zuurdere Granny Smith.

Hoe ver van te voren kun je de vegan apple crumble maken?
Eigenlijk kun je deze apple crumble het beste iets laten afkoelen en dan direct serveren. Dus niet te ver van te voren maken. Zo blijven de kruimels lekker knapperig.
Je kunt natuurlijk wel van te voren alvast wat voorbereidingen treffen, waarbij je het deeg alvast prepareert en koel bewaart. Ook kun je alvast de appels schillen en in blokjes snijden. Als je de appelblokjes met wat citroensap in een luchtdichte voorraaddoos doet, dan kun je het ongeveer een dag bewaren.
Als je dit recept hebt geprobeerd tag me dan op instagram @gewoonlekkergroen of #gewoonlekkergroen en laat een reactie achter!

Vegan apple crumble met gebrande noten en gezouten karamel recept

INGREDIËNTEN
Voor de vulling:
- 4 zoetzure appels
- Sap van een halve citroen
- 50 gram ruwe rietsuiker
- 75 gram rozijnen of cranberries
- 2 el custardpoeder*
- 40 gram geschaafde amandelen
- 60 gram pecannoten**
- 1 tl kaneel
Voor de korst:
- 150 gram koude huisgemaakte vegan boter of vegan margarine uit de supermarkt (in blokjes)
- 100 gram havermout
- 150 gram bloem
- 50 gram suiker
- snufje zout
- 1 tl kaneel
- 1 tl koek- en speculaaskruiden
Voor de gezouten karamel:
- 200 gram suiker
- 50 ml plantaardige melk (ik gebruikte sojamelk)
- 3 el vegan boter
- 1/2 tl zout
BEREIDINGSWIJZE
De vulling:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in plakjes.
- Leg de appels in een ruime kom en voeg het citroensap, kaneel, suiker en de rozijnen toe
- Hussel alles goed door elkaar en zet het even apart.
- Bak de noten in een hapjespan zonder olie. Dit doe je om de natuurlijke oliën in de noten vrij te maken en de smaak van de noten een extra boost te geven.
- Voeg de gebrande noten samen met de custardpoeder toe aan het appelmengsel en hussel het nog eens goed door elkaar.
De korst:
- Doe de havermout, bloem, suiker, zout en specerijen in een kom en voeg koude blokjes boter toe.
- Kneed en wrijf er kort een kruimeldeeg van.
- Doe nu de appels in een ingevette ovenschaal en verdeel de kruimels hierover.
- Leg de schaal in de oven en bak het geheel in 30 minuten af of tot de kruimels goudbruin zijn.
Gezouten karamelsaus:
- Doe de suiker in een ruime pan met een dikke bodem.
- Giet er een half kopje water bij en zorg dat er geen suikerkorrels aan de rand van de pan blijven plakken.
- Breng dit aan de kook en laat het doorkoken tot de suiker amberkleurig wordt (dit duurt ongeveer 7 minuten).
- Zet het vuur uit en giet voorzichtig de melk in de pan. Roer het met een garde goed door en voeg tot slot de boter en het zout toe.
- Roer het nog eens goed door en laat het afkoelen.
Done!
- Laat de vegan apple crumble iets afkoelen en schenk de karamelsaus eroverheen.
- Schenk voor je zelf een lekker dessertwijntje of gewoon een kopje thee in en aanvallen maar!
EXTRA INFORMATIE
*Als je geen custardpoeder hebt dan kun je dit vervangen voor bloem of maizena. **Vervang de pecannoten voor walnoten, hazelnoten, pistachenoten of elke andere noot naar keus.