Salade uit een jampot?! Mason Jars zijn superhip! Als je op Pinterest het zoekwoord Mason Jar invult, dan vind je al snel 1001 leuke DIY ideeën voor deze leuke jampotten. Van lamp tot vaas, je kunt het zo gek niet bedenken. Ik ben in elk geval fan.
Wist je dat je ook lekkere salades mee kunt nemen in een Mason Jar? Geen boterhamzakjes of broodtrommels meer, maar gewoon in een oude jampot. Ik hoor je denken: “Wordt de salade dan niet klef en zompig?” Het antwoord is: Nee!
Als je de jampot op de juiste manier vult blijven de groene blaadjes knapperig en kun je de salade een aantal dagen in de koelkast bewaren. Dat betekent dat je in het weekend alvast je lunches voor de week kunt voorbereiden. Kun je ‘s ochtends wat langer in bed blijven liggen. Ik laat je graag zien hoe je de perfecte salade uit een jampot maakt.
Welke jampot kan ik het beste gebruiken?
Het maakt niet uit van welk merk je jampot is als het maar aan een aantal eigenschappen voldoet. De ideale glazen pot heeft een inhoud van tussen de 500 ml en 1 liter, afhankelijk van hoe groot je je salade wilt hebben. Ook heeft het een stevige deksel, zodat je de inhoud veilig kunt vervoeren en tot slot moet het een brede vulopening hebben, zodat je de glazen pot zonder gehannes kunt vullen.
Wil je extra hip zijn? Dan kun je hier of hier de originele Mason Jars kopen. Maar het merk Kilner heeft ook mooie brede potten die ideaal zijn voor het vervoeren van je gezonde lunch. Maar nog beter is het om een glazen groentepot te hergebruiken. De glazen bruine bonen potten van Hak zijn bijvoorbeeld helemaal prima voor een kleine salade.
Welke ingrediënten zijn ideaal?
Je kunt je salade uit een jampot zo gek maken als je maar wilt, maar er zijn een paar ingrediënten waar je even rekening mee moet houden. Voedingsmiddelen die de neiging hebben snel te bederven kun je beter niet direct aan de salade toevoegen. Die kun je beter los meenemen op de dag dat je de salade wilt gaan eten. Denk aan avocado’s, eieren, vlees- of vissoorten.
Verder zijn bijna alle bonen uit pot, groene bladgroenten, noten, kaas, paprika, mais, gedroogd fruit, wortels, komkommers, pasta, quinoa, rijst en nog meer van dat soort ingrediënten perfect voor een jampotsalade.
Het geheim achter de perfecte salade uit een jampot
Het geheim achter de perfecte salade uit een jampot is dat je in de juiste volgorde van ingrediënten laagjes vormt in de glazen pot, zodat de versheid en smaak van je salade optimaal behouden blijft. Je gaat van nat naar droog en van zwaar naar licht. De juist volgorde van ingrediënten is als volgt:
- De eerste laag is de dressing naar keuze. Door met een vloeistof te beginnen kan het je verse, knapperige slablaadjes niet raken;
- De volgende laag zijn de hardere groente of fruit soorten. Denk aan wortels, komkommers of paprika;
- De laag die daarop volgt is de koolhydraatrijke laag. Dus pasta, rijst, couscous of aardappelen;
- Als je de salade dezelfde of de volgende dag gaat eten, dan kun je de volgende laag voorzien van eiwitrijke ingrediënten. Denk aan bonen, kipstuckjes (Vegetarische Slager of Vivera), seitan, tempeh of tofu;
- Beleg de volgende laag met zachtere groente of fruit soorten. (Zongedroogde) Tomaatjes, mais, druiven, etc;
- Voeg eventueel nog wat zaden, pitten of noten toe;
- Maak de laatste laag van de salade af door de pot vol te proppen met groene bladgroenten;
- Je perfecte salade is af!
Shaken en serveren maar
Het enige dat je bij de lunch nog hoeft te doen is de pot een beetje te schudden, zodat de dressing zich een over de groenten verspreid en de inhoud op een diep bord te lossen. Super makkelijk, gezond en snel. Het enige nadeel is dat de pot van glas is, dus dat je tijdens het vervoeren van de salade een beetje voorzichtig moet zijn.
4 reacties
Wat een geweldige tip is dit. Wist je dat het al vele malen is gedeeld en besproken op de Facebookpagina koolhydraatarm dieet met weekmenu?
Dank je wel! Leuk om te zien dat anderen het ook uitproberen.
Ik had al zo’n vermoeden, omdat er opeens een heleboel traffic via Fb binnen kwam.
is ook echt lekker VEGAN, met die tips voor gerookte kipfilet, gekookte ei, tonijn uit blik en ham…
Scherp opgemerkt 😉
Ik ben sinds februari vegan en dit artikel is een tikkie ouder (zo staan er nog wel meer niet-vegan artikelen op de site).
Heb ‘m eerlijk gezegd nooit aangepast, maar fijn dat je het onder de aandacht brengt! Zal ‘m binnenkort vegan-friendly maken.