Elk gerecht wordt net even iets lekkerder en krijgt net wat meer diepgang als je er kruiden of specerijen aan toevoegt. Maar kruiden en specerijen doen veel meer voor je dan alleen een lekkere smaak afgeven. Veel kruiden en specerijen hebben namelijk ook een hoop gezondheidsvoordelen. Hieronder hebben we de gezondste kruiden en specerijen voor je op een rijtje gezet. Deze zou je eigenlijk altijd wel op voorraad moeten hebben.
Kaneel
Gezonde eigenschappen van kaneel: Onstekingsremmend, Antibacterieel en schimmeldodend, verlaagt de bloedsuikerspiegel.
Kaneel wordt verkregen uit de bast van de kaneelboom. Het bevat het stofje cinnamaldehyde dat tegen bacteriën en schimmels kan werken. Er zijn ook verschillende studies die uitwijzen dat kaneel potentieel een positief effect op diabetes kan hebben, omdat het de bloedsuikerspiegel stabiliseert.
Gember
Gezonde eigenschappen van gember: Sterke ontstekingsremmer,helpt tegen keelpijn, buikpijn, maagkrampen en misselijkheid, hoest, helpt tegen een opgeblazen gevoel en winderigheid.
Gember is de wortel van de gemberplant en wordt vaak als smaakmaker door gerechten gebruikt of voor het maken thee. Gember kan heel effectief zijn tegen buikpijn en misselijkheid. Als je snel wagenziek wordt dan kun je voor de rit op een klein stukje verse gember kauwen. Het is misschien niet lekker, maar het helpt wel.
En wanneer je last hebt van een opgeblazen gevoel of winderigheid, gebruik dan wat vaker gember door je gerechten. Een opgeblazen gevoel of winderigheid wordt namelijk veroorzaakt door voedsel dat te lang op de maag ligt. Gember versnelt de spijsvertering, waardoor je minder snel last zult hebben van winderigheid.
Rozemarijn
Gezonde eigenschappen van rozemarijn: Helpt tegen brandend maagzuur, verbetert de spijsvertering, helpt bij het versterken van het immuunsysteem.
Rozemarijn is een kruid en wordt veel in de Mediteraanse keuken gebruikt. Rozemarijn bevat het de anti-oxidant “rosmarinic acid” en nog een aantal essentiële oliën die ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen hebben. Verder is het rijk aan verschillende B-complex vitaminen als foliumzuur, maar ook aan ijzer en is het een goede bron van vitamine C.
Cayennepeper
Gezonde eigenschappen van cayennepeper: pijnstillende werking, kan de eetlust onderdrukken.
Cayennepeper wordt gemaakt van hete, rode pepertjes en is in poedervorm verkrijgbaar. Cayennepeper bevat het stofje Capsaïcine, wat er voor zorgt dat je een branderig gevoel in de mond krijgt wanneer je het eet. Het verhoogt de stofwisseling én het zorgt er voor dat je eetlust wordt onderdrukt, waardoor je minder snel trek krijgt. Capsaïcine wordt ook gebruikt in cremes om spierpijn te verlichten.
Kurkuma
Gezonde eigenschappen van kurkuma: zeer sterke anti-oxidant en sterke ontstekingsremmende effecten, verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, mogelijk zelfs beschermend tegen kanker.
Kurkuma (ook wel geelwortel) is een geel/goudkleurige specerij dat curries hun gele kleur geeft. Het wordt in India al eeuwen als smaakmaker toegepast, maar ook als medicijn. Het belangrijkste bestanddeel van kurkuma is curcumine. Een sterke anti-oxidant die nog beter wordt opgenomen in combinatie met zwarte peper. Er zijn verschillende onderzoeken gaande waarbij kurkuma gelinkt wordt aan het beschermen tegen kankers en Alzheimer.
Pepermunt
Gezonde eigenschappen van pepermunt: verlicht klachten van prikkelbaar darm syndroom, verlicht maagklachten, verlicht hooikoortsklachten.
Pepermunt in de vorm van capsules kunnen goed helpen tegen lichte vormen van prikkelbaar darm syndroom. Daarnaast wordt pepermunt van oudsher gebruikt om maagklachten te verlichten en zelfs te verhelpen. Het kalmeert de maag en de darmen.