Kan jij je de eerste keer nog herinneren dat je koekjes maakte en ze perfect gelukt waren? Dat je die huisgemaakte koekjes vervolgens vol trots aan je visite of collega’s uitdeelde (of stiekem zelf allemaal lekker zelf allemaal opat? Van die gedachte wordt je toch vrolijk?
Koekjes zijn namelijk bijna altijd en op elk moment goed! En omdat er ook zo ontiegelijk veel soorten zijn, is er altijd wel een koeksoort waar je iemand blij mee maakt.
Maar als het je nog niet gelukt is om vegan koekjes met een lekkere bite te bakken, dan kan ik me best voorstellen dat dat frustrerend is. Bij mij komen ze ook niet altijd even goed de oven uit.
Vegan koekjes bakken is simpel, maar niet altijd gemakkelijk
Maar het probleem van het bakken van (vegan) koekjes is dat, hoewel iedereen ze kan maken, ze best snel klaar zijn en je echt geen spannende ingrediënten of tools nodig hebt, het toch bedrieglijk lastig is om een perfect resultaat te krijgen.
Vegan chocolate chip cookies bijvoorbeeld, die zijn het lekkerst als de rand knapperig is en de binnenkant wat zachter. Maar je bakt ze al snel te lang of juist te kort. Of nog erger… zij zijn in de oven gaan “drijven” en je hebt ineens niet 12, maar 1 gigantische koek (je snapt al… dat is mij al meer dan eens overkomen). Op zich zijn ze dan nog steeds wel lekker (als je het recept verder goed gevolgd hebt tenminste), maar je streeft natuurlijk naar perfecte gebakken koeken met een goeie bite.
In dit artikel heb ik de belangrijkste tips voor het bakken van perfecte koekjes op een rijtje gezet. Zo hoef jij voortaan geen zorgen meer te maken en komen ze elke keer weer mooi en lekker uit je oven!
Hier moet je op letten bij het bakken van (vegan) koekjes
Het bakken van koekjes is echt super simpel, zolang je het recept maar goed opvolgt. Maar soms staan niet alle instructies goed in het recept en mis je misschien een belangrijke stap.
Dit zijn de belangrijkste punten waar je op moet letten bij het bakken van koekjes:
- Zorg dat je de oven tijdig voorverwarmd;
- Vet je bakblik nooit in, maar gebruik altijd bakpapier;
- Weeg ingrediënten altijd goed af;
- Gebruik een ijsschep;
- Kneed of mix je deeg niet te lang!
- Laat boter op kamertemperatuur komen;
- Houd de ovendeur dicht;
- Altijd een snufje zout toevoegen
1. Zorg dat de oven tijdig is voorverwarmd
Het is echt heel belangrijk dat je oven goed is voorverwarmd, voordat je het bakblik er in schuift.
Koekjes bak je vaak op een hele hoge temperatuur, zodat ze meteen een goede stoot hitte krijgen. Dat voorkomt namelijk dat het deeg gaat “drijven”. En met drijven bedoel ik, dat de deegbolletjes als een soort ijsje smelten en als je pech hebt zullen ze elkaar raken of zelfs in elkaar overvloeien, zodat je met één grote koek overblijft.
2. Vet je bakblik nooit in
Nog een belangrijke tip om het drijven te voorkomen, is om nooit je bakblik in te vetten. Dat voelt misschien een beetje onlogisch, want je wilt natuurlijk niet dat de koekjes aan je bakblik blijven plakken. Maar het vet neemt de weerstand van het oppervlak van het bakblik weg, waardoor het deeg te makkelijk kan uitvloeien en de koekjes niet allemaal even groot worden.
Je kunt daarom beter bakpapier gebruiken om het bakblik te beschermen.
3. Weeg ingrediënten af
In Amerikaanse recepten wordt bijna nooit het gewicht van de ingrediënten genoemd, maar het volume. Zij gebruiken cups om aan te duiden hoeveel je van elk ingrediënt nodig hebt.
Dat is echt heel handig als je geen weegschaal* hebt, maar ene cup is de andere niet. Zo heb je Amerikaanse cups, die zijn 240ml en Engelse cups van 250ml. Dat is best een verschil in gewicht.
Daarnaast zal de één de cup tot aan de rand vullen met bloem, waardoor de koekjes te droog worden. De ander vult ‘m misschien iets minder vol, waardoor het deeg te klef is en de koekjes te plat worden.
Voor een consistent resultaat kun je daarom beter alle ingrediënten afwegen.
4. Gebruik een ijsschep
Voor koekjes die allemaal even groot zijn gebruik je een ijsschep*. Je schept een beetje deeg op en je rolt deze nog kort even na in je handen om ze mooi rond te krijgen.
5. Mix of kneed het deeg niet te lang

Let er bij het mixen of kneden van het deeg dat je dit niet te lang of te stevig doet. Bij het kneden ontstaan (als je tarwebloem gebruikt) altijd gluten. Die zorgen voor de elasticiteit van het deeg.
Als je koekdeeg te lang kneed of mixt zullen er teveel gluten ontstaan, waardoor het eindresultaat veel te stevig en rubberig is.
Stop gelijk met mixen of kneden als het deeg samenhangt en laat het daarna nog een half uurtje in de koelkast rusten.
Als je deeg maakt voor koekjes waar je een vormpje uit wilt steken, zorg dan dat je het deeg slechts één keer uitrolt. Zorg ook dat je zo veel mogelijk vormpjes uitsteekt, want hoe vaker je de restjes uit moet rollen hoe harder de structuur wordt.
6. Gebruik boter op kamertemperatuur
Laat je vegan boter op kamertemperatuur komen. Het moet zacht zijn, maar niet té zacht. Een mooie manier om te testen of de boter op temperatuur is, is door er met je vinger in te drukken. Als het makkelijk meegeeft en er een kuiltje achterblijft is het klaar voor verwerking.
Boter om kamertemperatuur is veel beter door het deeg te verwerken, zodat je niet langer hoeft te kneden dan nodig is.
7. Houd de ovendeur dicht
Sommige ovens zijn niet overal even warm. Dus dan ben je al snel geneigd om het bakblik halverwege om te draaien, zodat alle koekjes even mooi bruin worden.
Maar door het openen van de ovendeur gaat er een hoop warmte verloren, waardoor het weer even duurt voordat de oven weer goed op temperatuur is. Koekjes hoef je vaak maar 10 á 15 minuten te bakken, dus dat is nooit genoeg tijd om weer op temperatuur te komen. Waardoor je misschien met koeken die niet goed zijn gebakken.
Houd je oven daarom dicht gedurende de baktijd.
8. Altijd een snufje zout toevoegen
Mijn geheim voor de lekkerste vegan koekjes is om altijd, ook als het recept er niet om vraagt, een snufje zout een het deeg toe te voegen.
Zout is een smaakversterker en maakt de smaak van zoete gerechten nog lekkerder. Dus voeg altijd een heel klein beetje zout aan het koekrecept toe!
9. Laat de versgebakken koek afkoelen op een rek

Als je een bakblik net uit de oven haalt, dan is deze nog behoorlijk warm. Het bakblik zal daarom, ook nadat het uit de oven is gehaald, de koekjes nog doorbakken. Ook kan de warmte aan de onderkant nergens heen, waardoor de bodem klef kan worden.
Verplaats net gebakken vegan koeken daarom gelijk van het bakblik naar een ovenrooster* voor een mooi resultaat.
En nu zelf lekker aan de slag!
Heb je na het lezen van de tips zelf helemaal zin gekregen om vegan koekjes te bakken, ga dan lekker aan de slag met mijn recept voor vegan chocolate chip en pinda koekjes.