Voedselverspilling Heb jij voor de gein weleens een paar dagen in de gaten gehouden wat er allemaal aan eten in je prullenbak belandt? Misschien wat fruit waar je die week niet aan toe bent gekomen? Of de kliekjes van gisteravond? Of vlees dat iets te lang in de koelkast heeft gelegen? Het lijkt op het eerste gezicht weinig, maar als we alles wat we met z’n allen aan voedsel weggooien bij elkaar optellen dan komt het neer op 50 kilo eten per persoon per jaar. In geld is dat 150 euro per persoon en 2,5 miljard euro in totaal. En dan hebben we het alleen nog maar over voedselverspilling van de consument, want tellen we producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten daarbij op, dan komt er nog eens 2,5 miljard euro bij! Dat is toch bizar?! Zeker als je je beseft dat er nog genoeg landen in de wereld zijn waar mensen sterven door honger.
Voedselverspilling = zonde
Voedselverspilling is niet alleen zonde van je geld, het is ook zonde van de energie. Er is namelijk energie (heel veel brandstof, tijd en moeite) gestoken in het produceren, verpakken, transporteren en bereiden van het voedsel. Daarnaast kost het ook een hoop energie om alles wat we hebben weggegooid te vervoeren, op te slaan, te scheiden en te verwerken.Voedselverspilling terugdringen begint bij jezelf
Aangezien de helft van de voedselverspilling door consumenten wordt veroorzaakt, zouden we dus ook met z’n allen, door simpele veranderingen aan te brengen, voedselverspilling flink terug kunnen brengen. Ik heb 10 tips om op een makkelijke manier minder voedsel weg te hoeven gooien.10x Minder Voedselverspilling
1. Maak jezelf en anderen bewuster Kijk eens een weekje kritisch naar wat in jouw huishouden allemaal wordt weggegooid en maak de rest van het gezin ook bewust. Houd bij wat je weggooit en pas vervolgens de hoeveelheid dat je inkoopt hierop aan. Bijvoorbeeld: stel, je koopt elke week een 6 appels, maar je gooit er steeds 3 weg, koop dan in het vervolg nog maar 3 appels. Simpel, maar effectief. 2. Maak een boodschappenlijstje Een goede voorbereiding is het halve werk en scheelt je een hoop geld. Als je zonder lijstje op pad gaat, is de kans groot dat je meer inkoopt dan je eigenlijk nodig hebt. Het ouderwetse boodschappenlijstje voorkomt dit (mits je je aan het lijstje houdt natuurlijk). 3. Maak een weekmenu Deze tip sluit aan op de tip van het boodschappenlijstje. Neem even een half uurtje om het menu voor de komende week te plannen. Bekijk welke groenten, vleessoorten en pasta’s die week in de aanbieding zijn. Stel vervolgens vier of vijf menu’s samen met deze producten. Zet dan alles wat je nodig hebt op het booschappenlijstje. 4. Gooi kliekjes niet weg Als je wat overhoudt na de maaltijd, gooi dit dan niet weg! Als je eens een dag geen zin hebt om te koken, kun je de kliekjes van een eerdere maaltijd verwarmen. Of je kunt het de volgende dag als lunch eten. 5. Wordt vrienden met je vriezer Heb je vlees of andere producten waarvan je weet dat je er niet op tijd aan toe komt om ze te bereiden? Leg deze dan in de vriezer en stel voor de week erna diverse menu’s samen waarin deze producten voorkomen. Zo hoef je ook weer minder boodschappen te doen. 6. Pas de FIFO methode thuis toe FIFO staat voor first in, first out. Dus hetgeen dat je als eerste hebt ingekocht moet ook als eerste weer op. Zo voorkom je dat producten onnodig lang in je voorraadkast of koelkast liggen. 7. Controleer regelmatig de temperatuur van je koelkast Voedsel goed opslaan is belangrijk. Het verlengt de levensduur van producten. Door regelmatig de temperatuur van de koelkast te controleren kun je zien of het voedsel dat je opslaat goed koud blijft. 8. Richt je koelkast op de juiste manier in Een koelkast is gek genoeg niet overal even koud, dus bewaar je vlees op de koudste plek en de frisdranken op de minst koude plaats in je koelkast. Bekijk hier de juiste manier voor het inrichten van je koelkast. 9. Gebruik je ogen en je neus De houdbaarheidsdata op producten zijn eigenlijk een soort garantietermijn van de fabrikant. Na deze termijn zijn de producten vaak nog prima te gebruiken en niet schadelijk voor de gezondheid. Het is bij de houdbaarheid van producten dus belangrijk je niet blindelings uitgaat van de datum op de verpakking, maar dat je goed kijk en ruikt of het product nog vers is. 10. Vraag om een doggybag Deze tip is voor als je in een restaurant eet. Als je niet alles op hebt gekregen, vraag dan of je de restanten mee naar huis mag nemen. Ik snap dat je je misschien bezwaard voelt, maar anders wordt het vaak toch gewoon weggegooid en dat is zonde. Om “awkwardness” van een doggybag weg te nemen maken sommige restaurant tegenwoordig gebruik van de Foodiebag. Een superleuke manier om restaurantmaaltijden mee naar huis te kunnen nemen.Heb jij nog meer tips om voedselverspilling tegen te gaan?
Dit zijn nog maar een handjevol dingen die je zou kunnen doen om voedselverspilling tegen te gaan. Heb jij nog meer goeie tips? Deel ze dan in de reacties en help zo ook anderen om minder voedsel weg te gooien.bron foto]]]]> ]]>