Je was goed schoon krijgen, geld besparen én milieuvriendelijk wassen doe je met deze handige tips.
1. Was zo koud mogelijk en alleen met een volle trommel.
Het is misschien de meest voor de hand liggende tip die ik je kan geven, maar het is er één die je geld bespaart, de CO2 uitstoot van de wasmachine doet verminderen en daarnaast je kleding schoon wast. Het is waarschijnlijk de beste tip uit dit artikel: Was zo veel mogelijk, op een zo laag mogelijke temperatuur.
Een wasmachine gebruikt 90% van de benodigde energie voor het opwarmen van het water. Slechts 10% van de energie wordt gebruikt om het apparaat te laten draaien. Het loont dus enorm om je stoffen zo koud mogelijk te wassen.
Ik snap dat handdoeken en ondergoed op minstens 60 graden moet worden gewassen om de bacteriën te doden, maar blousejes of shirts hebben vaak alleen een opfrisbeurt nodig en kunnen prima op 15 graden worden gewassen.

2. Sla de droger over
Het spreekt voor zich dat het gebruik van de droger enorm veel energie kost. Als je geen energiezuinige droger hebt kost het je per jaar zo’n 95 euro. Bespaar dus geld door deze stap over te slaan en laat de was liever op een hoog toerental centrifugeren, zodat het bij het uithangen sneller opdroogt.
Door vaak je kleding in de droger te doen, kan de stof beschadigen. Door je kleding aan de lijn op te hangen zorg je er dus ook voor dat het langer mooi blijft. Als je dan toch eens de droger nodig hebt, controleer dan regelmatig de pluizenfilter. Het legen van de pluizenfilter vergroot de levensduur en zorgt er voor dat het apparaat efficiënt gebruik blijft maken van energie.
3. Behandel een vlek zo snel mogelijk
Door vervelende vlekken direct te lijf te gaan, behandel je je kleding als het ware voor en voorkom je dat je een kledingstuk twee keer moet wassen. Vetvlekken kun je bijvoorbeeld zo snel mogelijk behandelen door met een natte doek, met een beetje afwasmiddel op de vlek te deppen. Hiermee wordt de het vet afgebroken en kan de vlek makkelijker worden verwijdert in de wasmachine. Ook ossengal op vlekken smeren doet wonderen.

4. Vloeibaar wasmiddel vs Waspoeder
Tegenwoordig zijn er genoeg wasmiddelen die je een schone was beloven, wanneer je op een lage temperatuur was. Als je om wat voor reden dan ook voor “normale” wasmiddelen kiest, dan is het aan te raden om voor waspoeder te gaan. De voordelen van waspoeder:
- Waspoeder zit meestal in een kartonnen verpakking, die makkelijker te recyclen is dan de plastic fles waar vloeibaar wasmiddel in zit;
- Voor de productie van waspoeder is heel wat minder water gebruikt dan voor de productie van vloeibaar wasmiddel;
- Het schijnt dat vloeibaar wasmiddel de kans op vetluis of wasluis vergroot, dit zijn bacteriën die leven op wasmiddelresten. Hierdoor wordt de wasmachine van binnen vuil wordt en stinkt je kleding ook na het wassen.
Normale wasmiddelen zijn werken erg goed als je kleding hebt met hardnekkige vlekken, maar ze zijn niet altijd even goed voor het milieu. Daarnaast zijn sommige mensen overgevoelig voor bepaalde bestanddelen, waardoor deze een allergische reactie kunnen veroorzaken. Gelukkig zijn er eco- en huidvriendelijkere alternatieven zoals de wasmiddelen van Ecover.
5. Gebruik wasballen en wasnoten
Wasballen en wasnoten zijn ook milieuvriendelijke alternatieven voor conventionele wasmiddelen. Van de wasbollen zijn er twee soorten:
- De Ecozone Ecoballen: Deze kunnen zonder wasmiddel worden gebruikt. De Ecozone Ecoballen zijn voorzien van minerale zouten. Deze produceren een geioniseerde zuurstof die diep doordringt in de vezels en het vuil verwijdert. Omdat de ballen geen zeep bevatten kun je de spoelfunctie van de wasmachine uitzetten en dat scheelt weer energie en water. De ballen gaan tot 1000x mee.
- De Ecozone Zeepnoten: Een wasnoot is een natuurlijk product afkomstig van de wasnotenboom. Deze groeit in India en wordt daar ook al eeuwen gebruikt voor het wassen van kleding. De werkzame stof in wasnoten is “saponine”, dat dezelfde werking heeft als zeep. Het wassen met wasnoten is niet schadelijk voor het milieu en de noten bevatten ook geen stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Het nadeel is dat de wasnoten uit India moeten worden geimporteerd, wat dus weer uitstoot van CO2 met zich mee brengt. Maar zo valt voor elk product dat je voor de was gebruikt wel wat te zeggen.
6. Ben je toe aan een nieuwe wasmachine?
Is je huidige wasmachine helemaal op? Kies dan voor een wasmachine met het hoogste energielabel dat je kunt vinden, zoals de A+++. Vaak staat er ook nog een percentage achter dit label (A+++-10% t/m -65%) . Het hoogste percentage verbruikt het minste energie en water en gaat bovendien ook efficiënter om met de energie die het gebruikt.
Deze machines zijn wellicht in eerste instantie duurder dan gewone wasmachines, maar als het goed is, is het een wasmachine met een levensduur van 8 tot 15 jaar. In deze tijd kun je een hoop besparen op je energiekosten, waardoor je je investering soms geheel terugverdient en tegelijkertijd de planeet minder belast.
7. Draag je kleding wat vaker
De laatste tip die ik je meegeef is om je kleding wat vaker te dragen, voor je het in de wasmachine gooit. Vaak zijn kledingstukken na één dag dragen helemaal niet zo vies en volstaat het om ze gewoon even buiten aan een hanger te luchten. Een frisse wind erdoor en je kleding kan weer gedragen worden!
Heb je zelf nog tips?
Als je zelf nog tips hebt voor een ecovriendelijke wasbeurt of als je zelf ervaring hebt met één van de bovengenoemde producten, laat deze dan achter in een reactie. Zo wordt het steeds makkelijker om een duurzaam wasje te draaien.
8 reacties
Ik was ook wasjes zonder wasmiddel. En het is gewoon schoon. Nare zweet geurtjes zijn er ook uit en ruik lekker naar niks. Mijn man weet dit niet,hij is mijn geur tester. Als de was een raar geurtje heeft is er iets niet goed gegaan. Maar ik hoor nooit wat. 🙂 Ik was wel de vaatdoeken en ondergoed en sokken met een beetje wasmiddel , maar dat was het wel. Water is al zuiverend genoeg.
Heyhey! Altijd leuk om dingen te lezen van andere mensen die ook lekker groen bezig zijn ;)!
Wel een bemerking… ik kom zoveel mensen tegen die Ecover gebruiken. Maar toen ik daar de ingrediënten eens van opzocht ben ik zwaar geschrokken. Het is ook slecht voor het aquatisch milieu en maakt heel wat waterorganismen dood… Ecover = misleidende naam als je het mij vraagt :(.
Er zijn veel milieuvriendelijker producten te vinden. Zelf heb ik puur op basisch van de ingrediënten een paar jaar geleden voor Bioclean gekozen, al ga ik binnenkort eens Sonett uitproberen, want eerlijk is eerlijk: Bioclean is niet zo sterk tegen zweetgeurtjes, ik moest steeds extra wasmiddel onder de mouwen van mn shirts doen in de zomer/na stressvolle activiteiten :p en dat ben ik een beetje beu.
PS: hier nog een artikeltje over Ecover en bovengenoemde merken: http://www.nieuweband.nl/nieuws/item/282/de-nieuwe-band-kiest-voor-sonett-en-bioclean-en-stopt-met-ecover-het-hele-verhaal/
Groetjes, xx
Ik gebruik ook de wasnoten, maar ben nog steeds zoekende naar hoeveel ik er moet gebruiken… Er staat op voor licht vervuilde kleding: 3-5 noten, en voor sterk vervuilde: 4-6 noten, maar voor hoeveel kg was is dit dan? Ik kan me voorstellen dat 4,5kg of 8kg was toch wel een verschil heeft. Heeft iemand hier ervaring mee of tips voor?
Wij hebben een oude Miele wasmachine, uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Als die stuk is, repareer ik hem zelf.
Die machine is weliswaar meer vervuilende dan een nieuwe machine. Daar staat tegenover dat het produceren van een nieuwe machine, elke 8 tot 10 jaar ook veel energie kost. Door onze oude machine te blijven gebruiken, hebben we niet drie nieuwe machines hoeven kopen.
Zou de besparing van grondstoffen en energie die niet gebruikt is, om drie wasmachines te maken, plus het recyclen/verbranden van drie oude machines, opwegen tegen het blijven gebruiken van onze minder zuinige machine?
Groen en milieuvriendelijk is niet altijd zo zwart wit, als in: dat is absoluut beter en dat is absoluut slechter…
Op bv de site van de plasticsoupfandation wordt juist geadviseerd om met vloeibaar wasmiddel te wasem ipv poeder en zelfs om wasverzachter te gebruiken. Dit om het vrijkomen van nanovezels tegen te gaan. Wat is nu wijsheid?
[…] deze manier niet alleen minder lang mee, maar de losgelaten vezels komen in het water en dus in het milieu […]
[…] kleding laten sneller los waardoor je niet alleen kleur verliest, maar deze vezels komen ook in het milieu terecht. Dit is vooral een probleem bij synthetische stoffen zoals bijvoorbeeld fleece. Fleece is […]
[…] Poeder is hard van samenstelling en “schuurt” zoals gezegd je kleding schoon. Je kleding gaat op deze manier niet alleen minder lang mee, maar de losgelaten vezels komen in het water en dus in het milieu terecht. […]